2024 yılında karşılıksız ödenecek yaşlılık ve engelli maaşları

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emeklilik için uzun yıllar her ay prim ödeyerek öngörülen yaş şartını doldurmuş olmak gerekmektedir. Bununla birlikte hiç sigortası olmayan yaşlı vatandaşlarımıza da primsiz, karşılıksız maaş bağlanması mümkün bulunmaktadır.

Türk vatandaşı olup Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekliliği bulunmayan 65 yaş ve üstü muhtaç yaşlı vatandaşlara devlet Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından maaş bağlamaktadır. Bu maaş için ikametgâhın bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı'na başvurmak gerekmektedir.

Başvuruda nüfus cüzdanı dışında herhangi bir belge gerekli değildir. Belirtilen vakfa başvuru esnasında verilecek formu doldurup imzalamak yeterlidir. Başvuru yapan vatandaşlara mezkûr vakıf tarafından başvuru alındı belgesi verilmektedir. Bu kapsamdaki başvurular en geç bir ay içinde sonuçlandırılmaktadır.

2023 Temmuz ayı itibarıyla 2.348 TL olan 65 yaş aylığı 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla 3.504,84 TL'ye yükseltilmiştir. Bu rakam sabit olmayıp 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla tekrar güncellenecektir.


GEREKLİ ŞARTLAR


65 yaş maaşından faydalanmak için diğer bir şart "muhtaç" hâlde bulunmaktır. Vakıf, muhtaçlık değerlendirmesini; yaşlının kendisi ve eşinin gelir, servet ve harcamaları ile birlikte nafaka yükümlülüğünü dikkate alarak yapmaktadır.

Hanedeki diğer bireyler tarafından alınan 2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıkları, 2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıklarına ilişkin yapılan muhtaçlık hesaplanmasında gelire dâhil edilmemektedir.

Evde bakım parası alanlar da 65 yaş aylığı başvurusunda bulunabilir. Evde bakım parası almak bu aylığı almaya engel teşkil etmemektedir.

2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıkları alan haneye periyodik olarak yılda en az bir kez sosyal inceleme yapılmakta olduğunu belirtelim. Bu bağlamda muhtaçlık aylığı kriterlerinin değişmesi ya da kişinin muhtaçlık kriteri üzerinde maaş aldığı tespit edilirse aylık kesilmektedir.


SİGORTASIZ ENGELLİ AYLIKLARI


2022 sayılı Kanun kapsamında karşılıksız 65 aylığının yanı sıra ayrıca; 40-69 arası engelli aylığı, 70 ve üzeri engelli aylığı ve 18 yaş altı engelli yakını aylıkları da bağlanmaktadır.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de gerek doğuştan gerekse sonradan engelli durumda bulunan milyonlarca engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Engelliler istihdam açısından maalesef dezavantajlı gruplar arasında yer almakta olup kendilerine uygun bir iş bulmakta çok zorlanmaktadır.

İş bulamadığından ya da çalışamayacak durumda olması nedeniyle SGK primi ödeyerek SGK'dan emekli aylığı veya yardımı alamayan çok sayıda yardıma muhtaç durumda vatandaşımız bulunmaktadır. Bu durumdaki vatandaşlara devlet 2022 Sayılı Kanun kapsamında engellilik oranına göre aylık maaş bağlamaktadır.


40-69 ARASI ORANINDA ENGELİ OLANLAR


Bu grupta 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olan, 40-69 arası oranda engelli olan, nafaka bağlanmamış veya nafaka bağlanması mümkün olmayan, 2828 Sayılı Kanun kapsamında harçlık almayan, SGK'dan bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, uzun vadeli sigorta kollarına tabi olacak şekilde çalışmayan, talebine rağmen işe yerleştirilemeyen ve hane içinde kişi başına düşen otalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının 13'ünden az olan vatandaşlara bağlanmaktadır.01.07.2023-31.12.2023 dönemi için; 40-69 arası engelli olanlara her ay 1.874,00TL tutarında maaş bağlanmaktadır. Bu maaş yılbaşından itibaren 2 bin 797 TL'ye yükseltilmiştir.