Papa Francis

Papa hakkında yazılanlar; "ultimi" dedikleri marjinallerin ve yoksulların papası, "Il Papa della gente" yani "halkın papası" şeklindeydi. Cizvit ama alışıldık Cizvitler gibi üniversiteye kapanan araştırmacılardan ya da misyonlarda propaganda yaparken dünyayı tanıyanlardan değildi. Ne Cardinal Ratzinger gibi birçok dil bilen ve derin felsefi çalışmalara sahip biri, ne de Polonyalı Papa II. Jean Paul gibi dünya politikasına hâkim biriydi. Ancak kendine özgü bir kişiliği olduğu kesin. Hülasa, vefat eden Papa'nın kilisede bir devrim yaptığı söyleniyor. Mutlaka, kendisinden önceki Papa XVI. Benedictus'a ve II. Jean Paul'a kıyasla daha "devrimci" (revülosyoner) bir figür olarak görülüyor. Ancak bu nitelendirme, tartışmaları ortadan kaldırmıyor. Zira kilise içinde hâlâ olacak ve olmayacakşeylervar.

PAZARTESİ sabahı saat 08.00'de Roma uçağındaydım. İki saat sonra indik. Uçak havadayken Papa'nın ebediyete intikal ettiği bildirildi (Roma, 7.35). Bir hareketlenme oldu. Ancak doğrusu, nüfusu dört milyona yaklaşan bu şehrin, Paskalya tatili turistleri de varken Roma'nın günlük hayatını çok etkilediğini söylemek mümkün değil. Ancak merkezde, St. Pietro ile Tiber Nehri'nin iki yakası arasında bir hareketlilik vardı.

Geliş sebebimiz olan faaliyetimiz olan "Birinci Roma'dan Üçüncü Roma'ya (Da Roma alla Terza Roma) Konferansı"nın Capitol'deki sabah oturumu iptal edildi. Oturuma başkanlık edecek olan Kardinal Agostino Marchetto, bu ölüm dolayısıyla orada bulunamayacaktı. Ama ilginçtir, kilise adamları hiçbir işi yarım bırakmaz, ciddilerdir. Oturumlar öğleden sonra üniversitenin başka bir kampüsüne taşındı ve Kardinal Marchetto geldi. Böylece oturum devam etti.

Haberin Devamı

Papa Francis, 2014 yılında Türkiye'yi ziyaret etmişti. Papa, İstanbul Harbiye'deki Kutsal Ruh Kilisesi'nde barışın sembolü olarak güvercin uçurmuştu.

PRATİK YÖNÜYLE TANINIYOR

Papa hakkında yazılanlar; "ultimi" dedikleri marjinallerin ve yoksulların papası, "Il Papa della gente" yani "halkın papası" şeklindeydi. Bunun yanında bazı başka yorumlar da daha geri planda yapılıyordu ama ağırlıklı olarak şu konular konuşuluyordu: "Ukrayna'yı değil, Rusya'yı destekledi", "Avrupa karşıtıydı", "Dünyanın güneyinden geliyordu (yani Latin Amerikalıydı)". Kardinal seçimlerinde bile bu tutumu görülüyordu; kadınları rahip yapmak istedi. Bu, kabul edilemez. "İsa erkektir, rahipler de bir anlamda onun vekilidir" diyorlar muhafazakârlar, ama mütereddid olanlar daha çok.

Papa, pratik yönüyle tanınıyor. Güney Amerika'nın şartları içinde yetiştiği açık. Cizvit ama alışıldık Cizvitler gibi üniversiteye kapanan araştırmacılardan ya da misyonlarda propaganda yaparken dünyayı tanıyanlardan değildi. Ne Cardinal Ratzinger gibi birçok dil bilen ve derin felsefi çalışmalara sahip biri, ne de Polonyalı Papa II. Jean Paul gibi dünya politikasına hâkim biriydi. Ancak kendine özgü bir kişiliği olduğu kesin. Türkiye'ye geç kalmış gibi görünen ziyaretini neden bu kadar dikkatle ve özlemle beklediği ise bilinemez.

Haberin Devamı

İkinci gün daha ilginç bir gelişme yaşandı: Televizyonlarda son dakika haberi olarak, İsrail'in başsağlığı taziye mesajını iptal ettiği duyuruldu.

Hülasa, vefat eden Papa'nın kilisede bir devrim yaptığı söyleniyor. Mutlaka, kendisinden önceki Papa XVI. Benedictus'a ve II. Jean Paul'a kıyasla daha "devrimci" (revülosyoner) bir figür olarak görülüyor. Ancak bu nitelendirme, tartışmaları ortadan kaldırmıyor. Zira kilise içinde hâlâ olacak ve olmayacak şeyler var.

Papa'nın en büyük destekçilerinden biri, kendisini Bologna'ya başpiskopos (archbishop) olarak tayin ettiği Kardinal Matteo Zuppi, namıdiğer "Don Matteo." Gerçekten parlak bir kariyere sahip bir kardinal. Dünyanın dört bir yanında ya nuncius (papalık büyükelçisi) olarak görev yaptı ya da fakir ülkelerdeki insanlara yardım etmekle tanındı. Diğer güçlü aday ise Vatikan Devlet Sekreteri Pietro Parolin. O, Vatikan'ın adeta başbakanı ve dış bakanı konumundaki kişi olarak diplomatik ilişkilerin başında bulunuyor. Bu nedenle "İtalyanların dönemi yeniden mi geliyor" sorusu gündeme geliyor.

Haberin Devamı

VATİKAN'DA DEVRİM YAPTI

Kardinal Maria Zuppi ve Papa'nın en önemli işlerinden biri de, kadınların rahip olmasını sağlayamamış olsalar da onlara önemli görevler verilmesini temin etmeleri oldu. Örneğin, Fransız kökenli Nathalie Becquart, 2021'den beri Mukaddes Sinod'un sekreter yardımcısı olarak görev yapıyor. Ne var ki bazı kararlar için, her şeye rağmen San Sinod toplanmadan ve Papa istediklerini oradan geçiremeden sonuç alınamıyor.

Bir diğer isim ise Raffaella Petrini. 56 yaşında bir Fransisken rahibesi ve sosyolog. Bu iki kadının San Sinod üyeliği ve kürsüye girişleriyle birlikte artık oy kullanma hakları da var. Bu durum, Vatikan için devrim niteliğinde sayılıyor.

Haberin Devamı

Daha ilginç görünümler de var. Papa adayları arasında Kongolu Fridolin Ambongo Besungu, Kinşasa Başpiskoposu olarak öne çıkıyor. Tüm devrimci görüşlerin öncülerinden biri. Buna karşılık Afrikalı Kardinal Robert Sarah, Ratzinger'in çizgisini benimseyenlerden. Tabii muhafazakâr cephenin öncüsü ise Macar Katoliklerinin başındaki Estergon - Budapeşte Başpiskoposu Kardinal Peter Erdo. Gerçekten dikkat çekici portreler söz konusu.

Kudüs Katolik Kilisesi'nin Patriği Pierbattista Pizzaballa da adaylar arasında. Hem Filistinlilerin hem Yahudilerin hayatına ve kültürüne hâkim biri olarak, arada denge kurmaya çalışıyor. Açıkçası herkesin söylediği şey şu: