Acaib bir geçiş dönemi

Amerikan demokrasisinin hayatındaki acâ'ib ve'l-garâ'ib safhası başladı. Biden görevi Trump'a devretmeye hazırlanırken tuhaf emirler verdi. Balistik füzelerin Ukrayna'ya teslim edilmiş olanları için kullanılış müsaadesiverildi. Bu karşı tarafı, yani tarihteki ikinci nükleer devin sahiplerini çileden çıkardı.

ÂDET olduğu üzere Beyaz Saray'da nöbet değişimi 1.5 ay sürüyor. Nadiren seçimi kaybeden başkan yeni gelenin maiyyetine işler hakkında bilgi verir, dosyaları devreder. Bu arada Beyaz Saray yeni sahip ve sahibesinin kabulüne hazırlanır. Amerikan demokrasisinin hayatındaki acâ'ib ve'l-garâ'ib safhası başladı. Biden görevi Trump'a devretmeye hazırlanırken tuhaf emirler verdi. Balistik füzelerin Ukrayna'ya teslim edilmiş olanları için kullanılış müsaadesiverildi. Bu karşı tarafı, yani tarihteki ikinci nükleer devin sahiplerini çileden çıkardı. Yapılacak iş yok. Kavganın hızı arttı. İki Slav milleti arasındaki kardeş kavgası diye nitelenecek çatışma doruğa, dönülmez safhaya ulaştı.


strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İLİŞKİLER NE ZAMANBOZULMAYA BAŞLADI

Ukrayna ve Rusya'nın tarihi Çarlık dönemindeki tatsızlıklardan ve adaletsiz olaylardan sonra bilhassa 1930'lardaki suni açlıkla pürüzlü safhaya girdiydi. Fakat Sovyetler Birliği'nde Ukraynalılar her zaman ikinci millet olarak idare sahibi olmuşlardır. Bir yanıyla Ukrayna münevverlerinin sol ve Komünist partili kesimi Kiev devrinin yarattığı Rus ruhunun etrafında birbirleriyle anlaşırlardı. Ukrayna milliyetçiliği asıl Galiçya ve Bukovina'ya doğru uzanan kesimdeki Batı Ukrayna kesimidir. Burada kilise (Uniat Kilisesi) dediğimiz Grek Katolik ritüeli takip eder.

Halk ve münevverler Ukraynaca konuşmaya ve yazmaya dikkat ederler. Osmanlı tarihinin iki büyük uzmanı Agafangel Efimoviç Krimskiy ve talebesi Omeljan Pritsak bu bölgedendir. Yani Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avusturya İmparatorluğu'nun parçasıyken Polonya'ya kalan ancak Molotov-Ribbentrop antlaşmasından sonra Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilen bölge söz konusu. Bütün muasır milliyetçilik, yani yurtdışında büyüyen bu kuvvetli diaspora Batı Ukrayna kaynaklıdır. Bugün de mesela Osmanlı tarihini bile Sovyetler Birliği Bilim Akademisi'nden daha farklı yorumlayan âlimler Victor Ostopçuk gibileri bu zümredendir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Hiç şüphesiz ki 1989'dan itibaren Sovyetler Birliği'nin parçalanması ve komünist partinin idare hayatından çekilmesiyle ayaklanan Ukrayna milliyetçiliği, diğer eski cumhuriyetlerin de önüne geçti. Ukrayna Rusya'dan mı, yoksa rejimin kendinden mi daha çok soğumuştu Buna karar vermek zor. Hatta Ukrayna Kilisesi bile Rusya Ortodoks Kilisesi'nden ayrılarak ve müstakil olarak Fener'e bağlanmak istedi. İstanbul'daki ökumenik patriyarklık başlangıçta bu talebe sessiz kaldı. Zaten Ukrayna'da Rusya'ya bağlı olan kanadın bağlantıları kendisine bağlı manastırlar ve cemaati daha önde gidiyordu. Bununla birlikte zaman içerisinde bağımsız kilise, yani otosefal Ukrayna Kilisesi'nin gelişimi hız kazandı ve yakın zamanlarda Fener'e bağlandı. Bu tabii Moskova ve İstanbul arasında da gerilimi artırdı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Kiliselerin ayrılması ve cumhuriyetin teşkil edilmesi kadar kolay olmayan sorun; Ukrayna'nın ekonomik örgütlenmesi etrafında gelişiyor. Sovyetler Birliği'nin ne madenler ne ağır veya hafif endüstrisi ne de gıda endüstrisi gibi dalları olsun kolay kolay bölünemezler. Ziraata Ukrayna'da tıpkı Rusya'da olduğu gibi hatta daha fazla gelişme görüldü. Bereketli Ukrayna toprağı Sovyetlerin son 50 yılında çok gümrah bir kazanç ve üretim kaynağı değilken yeni düzende üretken oldu. Bunda yeni bir örgütlenme, toprakları aniden doğan eski bürokrat yeni bir zümrenin ele geçirmesidir.

BATILILARA GÖREDAHA ÂKİL DAVRANDIK

Ukrayna Batı'ya yanaştı. Tıpkı Baltık cumhuriyetleri gibi NATO üyesi olmak istedi.