Müzelerin sandalye sınavı
İTALYA'NIN Verona kentindeki Maffei Saray Müzesi'nde bir ziyaretçinin Van Gogh'un ünlü sandalyesinden esinlenerek yaratılan kırılgan eserinin üzerine oturarak kırması yeni bir tartışma başlattı.
Nisan ayında gerçekleşen ancak müze tarafından bu ay videosu yayınlanarak kamuoyuna duyurulan olayda bir kadın ve bir erkek ziyaretçi İtalyan sanatçı Nicola Bolla'nın yüzlerce Swarovski taşıyla kapladığı 'Van Gogh' sandalyesinin önünde sırayla poz verirken görülüyor. Önce kadın sandalyenin üzerine oturur gibi yapıp fotoğraf çektiriyor. Aynı pozu vermek isteyen erkek ziyaretçi dengesini kaybedince oldukça hafif bir malzeme kullanılarak yapılmış sandalyenin üzerine düşerek eserin kırılmasına neden oluyor. Eserin yanına yerleştirilen tabelalarda, ziyaretçilerin dokunmamaları yönündeki açık uyarılara rağmen yaşanıyor bu 'kaza'. Ve iki ziyaretçi işledikleri suçun farkında olarak, müze yetkililerine olayı bildirmeden hızlıca uzaklaşıyorlar mekândan.
Haberin DevamıOlayı polise bildiren müze, kamera görüntülerini kamusal alanlarda sanata saygı gösterilmesi konusunda bir uyarı olarak kamera görüntülerini yayınladığını açıklamış.
Çiftin kimliği hâlâ tespit edilemezken müze yetkilileri bu tür kazaların her müzenin kâbusu olduğunu ancak bu kişilerin kaçarak kazayı suça dönüştürdüğünü savunuyor.
İtalyan sanatçı Nicola Bolla'nın, Vincent van Gogh'un 1888 tarihli ikonik tablosundaki sade ahşap sandalyeye atıfla yüzlerce Swarovski kristaliyle kaplayarak tasarladığı 'Van Gogh' heykeli iki ziyaretçinin fotoğraf çektirme isteği sonucu zarar gördü.
Eser onarılarak tekrar yerine yerleştirilirken onarım maliyetlerine ya da kimliği belirlenemeyen ziyaretçilerin zarardan sorumlu tutulup tutulmayacağı hakkında bir açıklama yapılmadı.
Tartışma da burada başlıyor. Vandalca yapılan saldırılarda suçlu tabii ki esere zarar verendir. Ancak bu tür durumlarda müzeler de eseri koruma ve güvenliğini sağlama konusunda en az kazaya neden olanlar kadar sorumlu değil midir
Ziyaretçiler belli ki çektikleri fotoğrafları ya arkadaşlarına gösterip eğlenecek ya da sosyal medya hesaplarında paylaşarak beğenilme sayılarını artıracaklardı. Sosyal medyada popüler olma isteği bu kez müzelerin sorumluluklarını tartışma gündemine getirdi.
Haberin DevamıOSCAR'LI KEDİNİN BOĞAZ MACERASINA MARTILAR EŞLİK ETTİ
YAZLIK açık hava sineması keyfini yaşayabileceğiniz en iyi mekân açık ara Sakıp Sabancı Müzesi'nin Boğaz manzaralı Fıstıklı Teras'ı. Sabancı Vakfı'nın katkıları ve Başka Sinema işbirliğiyle 2016'dan beri düzenlenen Müzede Suare programı bu yıl 'Başka Biçimler, Tanıdık Hâller' temasıyla pazartesi akşamı başladı.
İlk gösterim 2025 yılında En İyi Animasyon Oscar'ını kazanan ve yönetmenliğini Gints Zilbalodis'in üstlendiği 'Flow: Bir Kedinin Yolculuğu' filmiydi.
Yalnızlığı seven küçük bir kara kedinin sular altında kalan dünyada çeşitli hayvanlarla birlikte sığındığı eski bir yelkenli teknede hayatta kalma mücadelesi anlatılıyor filmde. Bir tür Nuh Tufanı hikâyesi gibi ancak filmde ne insan var ne de konuşma.
Haberin DevamıKüçük kara kediyi koruma uğruna büyük beyaz kuşun kendi cinsine karşı verdiği mücadelede çıkardığı seslere Boğaz'ın martılarının karşılık vermesi filmi bir anda başka bir boyuta taşıdı. Kurguyla gerçek iç içe geçti. Açık havada film izlemek kesinlikle başka bir deneyim.
Mesela bu akşamki gösterim ünlü pop yıldızı Robbie Williams'ın hayatını anlatan 'Better Man'. Michael Gracey'nin yönettiği film,