CEM Mumcu Türkiye'nin tanınmış psikiyatrlarından biri.
Mesleki başarısının dışında biz onu yazarlığı, yayıncılığı ve ressam kişiliği ile de tanıyoruz. Hikâye, roman, deneme, şiir dalında pek çok kitabı var. Artistik yaratıcılık ve sanat psikoloji üzerine dersler veren, bu alana yönelik dergiler yayımlayan Mumcu, 2016 yılından itibaren kendini çizgiler ve renklerle ifade ettiği eserlerini de sanatseverlerle buluşturuyor.
Son sergisi 'InhibitionExhibition' (Çile Bülbülüm Çile), 1 Mart'ta Beyoğlu Belediyesi İstiklal Sanat Galerisi'nde açıldı. Küratörlüğünü Derya Yücel'in yaptığı sergide hem kişisel hem de toplumsal düzeyde kendini ifade etme cesaretine dair bir hikâye anlatıyor. Farklı ebatlarda 229 eserin yer aldığı ve mekânın iki katına yayılan sergi 'Inhibition' (bastırma) ve 'exhibition' (sergileme) arasındaki gerilime odaklanıyor. Tıpkı insan psikolojisinde olduğu gibi.
Haberin Devamı'Çile Bülbülüm Çile' kısmı ise bu ikilemi arabeskvari bir dille, hepimizin anlayacağı şekilde özetliyor. Bülbülün çilemesi yani şakıması, kendini ifade etmesi demek. Ama bu şakımanın divan edebiyatındaki en klasik metaforlardan biri olduğunun da altını çizmek ve güle olan aşkının bir çileye dönüştüğünü de unutmamak gerek.
Cem Mumcu'nun uzmanlık alanını ve serginin başlığını düşününce insan resimlere bir başka gözle bakmaya başlıyor. Terapi koltuğuna sanatçıyı uzatmış gibi kendinizi resimleri tahlil etmeye çalışırken buluyorsunuz. En azından ben böyle bir hisse kapıldım. Neyse Cem Mumcu bunu da düşünmüş olmalı, duvarlara yazdığı satırlarla ve dizelerle duygu durumuna dair ipuçları veriyor zaten.
"Sanat toplumun dayattığı normlar ve sınırlamalar ile bireyin içsel çatışmaları arasında bir köprü kurarak, bastırılmış ya da bastırılmaya zorlanmış duyguların, düşüncelerin ve özgürleşme arzusunun dışa vurulmasıdır" diyen Cem Mumcu'nun eserleri; kelimelerin, hislerin ve anlamların ifadeci bir tavırla görselleştirilmesiyle şekilleniyor.
Serginin sonunda terapi koltuğuna siz uzanarak kendinizde bastırdığınız ya da gösterdiğiniz yanlarınızla yüzleşiyorsunuz.
Kulaklarınızda bir bülbül çilemesiyle...
Haberin DevamıPİYANO BAŞINDA50 YIL
TÜRKİYE'nin en güzel konser sahnesinde düzenlenen Antalya Akra Caz Festivali'nin 8'incisi bu yıl 14-31 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek. Akdeniz ve Bey Dağları'nın büyüleyici manzarası eşliğinde Akra Antalya'nın açık hava sahnesinde yapılan festivalin açılışını 14 Mayıs'ta caz, rock ve dünya müziği türlerini harmanlayan Ibrahim Maalouf yapacak. 17 albüm ve prestijli Grammy adaylığının ardından yeni projesi 'Ibrahim Maalouf The Trumpets of Michel-Ange' ile dinleyenleri cazın Levanten tınılarına götürüyor.
Festival; 30-31 Mayıs tarihlerinde dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say'ın 'Piyano Başında 50 Yıl' temalı iki özel konseriyle son bulacak. Fazıl Say'a caz aranjmanlarında, davulun önemli isimlerinden Ferit Odman eşlik edecek.
Haberin DevamıFestivalde; Alân, Blue Kiss Collective ve Emre Berk Trio'nun sahne alacağı 'Akra Genç Caz' konseri 16 Mayıs; Grammy ödüllü gitarist ve multi-enstrümantalist Richard Bona ve grubu 17 Mayıs; caz vokalinin en önemli isimlerinden Kurt Elling