Kütük tuzağı

Bu hikâyeyi gençliğimde Samsun Müftüsü olan, aynı zamanda Kore'ye din görevlisi olarak gidip orada Korelilere de İslam'ı yayan rahmetli Zübeyir Koç'tan dinlemiştim. O Sosyalist Devlet ile Sosyalist olmayan devletin farkını anlatırken şu örneği vermişti:

Karadeniz'de eskiden kemelerifareleri öldürmek için özel kütükten tuzaklar yaptırılırdı. Bu tuzakların iç bölmesinde bir dil olur ve üzerine kemeninfarenin kokusunu alacağı bir şey konurdu. Giresun'da genellikle kavrulmuş fındık konurdu. Onun altında üstteki kütüğün dili olur ve fındığı yerken dil yerinden oynar, kütük yerinden boşalır ve hızla aşağı iner kemefare içerde hapis kalırdı.

Sosyalizmi bu tuzağa benzeten rahmetli Koç, bir farenin fındığın kokusu ile tuzağa girdiğini ve fındığı yerken tuzağın düşüp farenin içerde hapis kaldığını diğer farelerin de tuzağın dışında kalıp içeri girmeye delik aradığını söylemişti. Yani içerideki kurtulmak için dışarıdakiler de içeri girmek için delik arıyorlar. Hatta dışarıdakiler diyorlar ki: "Tüh yetişemedik. Adam bizden önce elini çabuk tutmuş şimdi içeride ziyafet çekiyor. İyi mi"

Son zamanlarda şu eleştiri o kadar ayyuka çıktı ki bu yazıyı yazmak zorunda kaldım. Ak Partili veya muhalif herkesin dilinde: "İhaleyle zengin oldular. Köşeyi döndüler. Kendi partililerini veya yakınlarını kayırıyorlar. Garibana iş yok."

Peki ben de sorayım Ordu Giresun arasına arka güzergahtan bir yol geçecek. Bu yolun müteahhidi olacaksınız. Ama şartları da haiz olacaksınız. Şartlardan bazılar: 1- Makine Parkınız olacak. 2- Çalıştırdığınız en az şu kadar mühendisiniz olacak. 3- Çalıştırdığınız en az şu kadar personeliniz olacak. 4- En az şu kadar yıl bu işi yapıyor olacaksınız, tecrübeniz olacak. 5- Bankalardan teminat mektubu alacaksınız. 6-Devletin istediği tarihte işi bitireceksiniz.

Bu şartları haiz bir gariban bulun ben ona ihaleyi kazandıracağım. Var mı Böyle gariban müteahhit olur mu Devletten ihale alan tabii ki para kazanacak. Kimse babasının hayrına bu işi yapmaz. Sonra o müteahhit araba da alacak, villada da yaşayacak, tatile de gidecek. Ben emekli öğretmenim. Oturduğum yerden eleştiriyorum. Çünkü aklım kıt ama dilim var ya.

Böyle şey olmaz. Eleştiren muhalif partiler projelerini söylesin. Onlar eli cebinde çulsuz garibana mı verecekler böyle ihaleleri ve işleri Onlar bedava mı verecekler

Bu işin bir çözümü var: Devlet ihale ile iş yaptırmayacak. Ne ile Devlet özel sektöre vermeyecek de kendi imkanlarıyla yapacak. Bundan evvel olduğu gibi. Personel köye bir araba asfalt getirecek. Sonra meyhaneye içmeye gidecek. O gün iş bitti. Niye Asfalt yok. Sendika ağa

Muhalefet partilerine sorun. Bu hükümetin ihale sistemine göre adil bir ihale sistemini niye önermiyorsunuz Çünkü böyle bir sistem yok.

Öyleyse dilimizi tutacağız. Parmağa değil aya bakacağız. Dünyada ne kadar örnek varsa hepsi incelenmiş öyle hayata geçirilmiştir bu sistem.

Bir başka örnek vereyim: Gelecek yılın Giresun'daki hastanelerinin yemek ihalesini kazanmak istiyorsanız, hiç mesele değil. Ben kazandıracağım.