Neden Gazze'deki soykırım öylece seyrediliyor

Gazze konusunda nerdeyse tüm Müslüman ülkeler sessiz kalıyorlar. Kınamalar, eleştiriler var ama işe yaramıyor ve işe yaramadığını kendileri de biliyor. Devletler sadece bir şeyler yapıyor gibi görünmek için eleştiriyorlar. Aslında eleştirilerinde samimiler ama eleştirileri daha fazlasını yapamamalarının verdiği utancı örtmek için. Yoksa diktatöründen seçilmiş liderine kadar kimse İsrail'i sevmez. Ama yapacak bir şeyleri yok.

Arap dünyası bağlamında bakarsak; otoriter rejimler Filistin'i bir yük olarak görüyorlar. Kendi ülkelerinin sıkıntıları dururken Filistin için de dertlenmek ve bir şey yapmak istemiyorlar. İsrail tüm Filistin'i işgal etse çok azı üzülecek. Oysaki çatışmalar devam ettiği sürece baskıladıkları halkın baskısına maruz kalıyorlar. Dahası, korkaklıkla suçlanıyorlar. Fakat birlik olup saldırsalar rejimlerinin yıkılma ihtimali var. Bu yüzden "bu katliam da geçer" deyip çatışmaların bir şekilde kendileri müdahil olmadan bitmesini bekliyorlar.

Aslında bilmedikleri bir şey var. Eğer İsrail'le çatışırlarsa ya da en azından sesleri daha gür çıkarsa kendi halkları arasında kahraman olurlar. Belki zalimdirler, halka verebilecekleri bir şey de yok ama Arap halkının güvenliğini ve şerefini korumak için harekete geçerlerse halk muhakkak onları baş tacı eder. Ama bunu akıl eden veya cesaret eden olmadı.

Bu da gösteriyor ki halk iktidarda olmadığı sürece Filistin sorununa bir çözüm bulunmayacak. Çünkü halkın bakışı farklı. Onların çökmesinden korktukları bir iktidarları yok. Kimseye borçları da yok. Muhakkak ki bir Gazzeli Arap'taki o sarsılmaz inanç ve cesaret başka diyarlardaki Araplarda da var. Ancak bizzat kendi hükümetleri öfkelerinin önünde set olup engel oluyor.

Filistin'deki soykırım malum her Müslümanın sorunu. Diğer Müslüman ülkeler de maalesef beklenen tepkiyi göstermedi. Dildeki öfke eyleme dönüşemedi çünkü onların da durumu farklı değil. Filistin'i ya kendi meseleleri olarak görmüyorlar ya iç meseleleri kendilerini çok meşgul ediyor ya da İsrail'in arkasındaki güçlerden çekiniyorlar. Belli ki Arap ve Arap olmayan her Müslüman ülke İsrail'in yorulup çatışmaktan vazgeçmesini bekliyor.

Meselenin bir de askeri boyutu var. Müslüman ülkeler içinde nükleer silaha sahip bir tek Pakistan var ama o da Filistin'e çok uzak. Yakın ülkelerinse nükleer silahları yok. Kendileri mi istemedi, engel mi olundu orası tartışılır ama İsrail'e korkusuzca soykırım yaptıran şey envanterindeki atom bombaları. İsrail belki Gazze'de atom bombası kullanamaz çünkü bu durumda kendisi de kayıp verir ve ülke yaşanmaz hale gelir ama diğer ülkelere çekinmeden atom bombası atabilir. Müslüman ülkeler bunu bildiği için İsrail'e bulaşmak istemiyorlar. Yoksa son birkaç aydaki çatışmalar gösterdi ki nükleersiz bir İsrail ordusu kolay yenilir. Ne var ki nükleer silahların varlığı caydırıcı bir etki yapıyor.