ABD, İsrail istedi diye TikTok'u yasaklıyor

Amerikan kongresi TikTok'un Amerika'da yasaklanması için hazırlanan bir tasarıyı onayladı. Şimdi sıra Senato'nun oylamasında -ki onun da yasaklama yönünde karar vermesi bekleniyor. Joe Biden da eğer Senato onaylarsa yasak kararının altına imza atacağını söyledi. Eğer tasarı onaylanırsa ya TikTok'a yasak gelecek ya da Amerikan birimi zoraki sattırılacak. Amerikalıların öne serdiği gerekçe; 170 milyon Amerikalının bilgilerinin Çin tarafından ele geçirilme ihtimali. Çünkü TikTok Çin'e ait bir şirket.

Aslında Google'dan Instagram'a kadar her sosyal medya platformu, üyelerinin bilgilerini topluyor ve Amerikan hükümetine veriyor. Ancak Amerikan hükümeti bu durumdan şikayetçi değil çünkü suçu kendisi işliyor. Ayrıca bir sosyal medya platformunu yasaklamak fikir özgürlüğüne de yasak getirmek anlamına gelir ama bu da umurlarında değil. Ama umursadıkları bir şey var; o da İsrail'inYahudi lobisinin TikTok'un yasaklanması talebi. Yani aslında talep İsrail'den geliyor.

Diğer bir deyişle Amerikalı politikacılar 170 milyon insanının kullandığı bir platformu İsrail için çalışan Yahudi lobisi istiyor diye kapatacak. Çünkü Amerikan kongre ve senatosundaki vekil ve senatörlerin ezici bir çoğunluğu İsrail'in vekilliğini yapan lobilerden yüklü miktarda paralar alıyorlar. O paralar böyle zamanlar için verildiği için şimdi diyetini istiyorlar. Politikacılar da seve seve halkın taleplerini bir kenara bırakıp lobilerin istediğini yapıyorlar.

Peki İsrail ve Yahudi lobisi neden TikTok'u kapattırmak istiyor Çünkü TikTok (her ne kadar beş para etmez bir uygulama olsa da) İsrail'in Gazze'de yaptığı soykırımı ifşa ediyor. İsrail bu yüzden Amerikan gençliğini belki de bir daha hiç kazanmamak üzere kaybetti. Şöyle bir örnek dolaşıyor sosyal medyada; 15-22 Aralık 2023 tarihleri arasında Filistin'deki olaylarla ilgili 15 hashtag açılmış ve bunların 14'ü Filistin lehine. Sadece bir tanesi İsrail'i destekliyor görünüyor. Dahası, 14 Filistin yanlısı hashtag 160 milyon defa görülürken, İsrail yanlısı tag sadece 2 milyon defa görülmüş.

İsrail ve Siyonist Yahudiler bu durumdan büyük endişe duyuyorlar. Onlar ki nerdeyse tüm sosyal medya platformlarının sahipleri oldukları için istedikleri zaman sansür uygulayabiliyorlardı. Ancak Twitter Elon Musk'ın eline geçince soykırımın başlarında istedikleri sansürü uygulayamadılar. Sonra tehditle ve de Musk'ı İsrail ve Yahudi soykırımının yapıldığı yerlerden biri olduğu söylenen Auscwitz'de gezdirerek ıslah ettiler. Geriye TikTok kalmıştı ve şimdi sıra ona geldi.