Mehmet Kutlular ve onun cesur tavrı

Vefat yıl dönümü vesilesiyle Mehmet Kutlular Ağabeyin kahramanca hizmetlerine kısaca dikkat çekmek istiyoruz.

Mehmet Kutlular, Zübeyir Ağabeyin terbiyesinden geçen, vefatına kadar onunla birlikte hizmet eden, Risale-i Nur'un meslek ve meşrep esaslarının tatbikatını ondan öğrenen, onun tensibi ve meşveret kararıyla Yeni Asya Gazetesi'nin başına getirilen, samimi, dirayetli, cesur bir Nur Talebesidir.

Onunla, 1978'de ilahiyat tahsili için İstanbul'a geldiğimizde tanışmıştık. Ağabeyimiz, o yıllarda her Pazar günü Cağaloğlu'nda gazete binasının üst katında Risale-Nur'un içtimai derslerini okurdu. İstanbul'un yakın-uzak yerlerinden çok sayıdaki Nur Talebeleri de o derse iştirak ederlerdi. Bazen Mustafa Sungur Ağabey, Prof. Dr. Servet Armağan, Mehmet Kırkıncı Hoca, Mehmet Fırıncı Ağabey gibi temayüz etmiş şahsiyetler de o derslere katılırlardı.

Kemalist derin odaklar Nur Talebeleri ile uğraşmaktan geri kalmamışlardır. Kutlular Ağabey, onlara karşı en ağır imtihanlardan birini, 12 Eylül darbesi sonrasında vermişti. Bu odakların aleti olan darbeciler, ona bir temsilci göndererek, Yeni Asya gazetesi ve dergilerinde M. Kemal'in eleştirilmemesini, ondan müspet bir şekilde söz edilmesini, geniş katılımla yapılan Nur derslerinin iptal edilmesini, diğer bazı dinî gruplarla kendileriyle birlikte mücadele edilmesini teklif etmişlerdi.

Bunları kabul etmesi ve gereğini yapması durumunda, devletin kredi muslukları ardına kadar açılacak, Yeni Asya Camiasının her yerde dershaneleri, yurtları, okulları açılacak, bu kaynaklarla çok parlak hizmetler yapılacaktı. Ancak o tuzak olduğunu gördüğü bu teklifleri açıkça reddetti. Darbeciler umduklarını bulamayınca, bu kere camianın içine kundak soktular, başta Üstadın bazı hizmetkârları olmak üzere, temayüz etmiş çok sayıda kişiyi yanıltarak neşriyat hizmetlerinden kopardılar. Nurculuğu sulandırmak için de başka grupları sahaya sürdüler. (M. Kutlular, İşte Hayatım, 2008, s. 300 vd.)

Camia, 1990'da başka şekilde bir darbeyi yedi. Üstadın bazı hizmetkârlarının da alet edildiği bir operasyonla cemaatin malı olan Yenibosna'daki hizmet binasına el konuldu. Karlı bir kış gününde bütün personel polis marifetiyle dışarı atıldı. (Age., s. 347 vd.) Ancak camia pes etmedi. Allah'ın yardımı ile gazetenin 15 gün içinde tekrar yayına başlaması sağlandı.

Camia, 1992'de gazeteye sekte vurmayı hedefleyen yeni bir tertip ile karşı karşıya kaldı. Gazetenin yazı işlerini yürüten bir ekip ayrılıp gittiler. Cenab-ı Hakkın yardımı ile onların boşluğu da kısa zamanda dolduruldu ve gazete yoluna devam etti.