Söz Okyanusunda Yolculuk

Bu hafta tanıtmaya çalışacağımız eser. Yazar Yayınlarından çıkan D. Mehmet Doğan'ın "Söz Okyanusunda Yolculuk" isimli kitabı.

D. Mehmet Doğan'ın yıllardır ömrünü hibe ettiği dilimizin, haliyle dil ile birlikte dini kavramlarımızın da tahribi üzerine yazdığı eserlerden birisi.

Sözün başında bir hususu dile getirelim.

Malum D. Mehmet Doğan, uzun zamandır hastanede tedavisi sürüyordu. Mahdumu Melih Beyle görüştüğümde; tedavisinin evde süreceğini, bu hafta taburcu olacağını söyledi.

Yüce Allah'tan şifalar dileyerek dua talebinde bulunalım. Rabbim şifa ihsan eylesin.

Devletimizin ve milletimizin iki bin yıllık kültür, tarih ve medeniyet bekçisi-takipçisi-yazıcısı-anlatıcısı ve savunucusudur.

Deniz olan Okyanusun sınırları ne kadar genişse, dilimizin zenginliği de o kadar geniştir. Yüz yıl öncesine kadar dünyanın en zengin diline sahiptik ve "Yedi Düvel" tespiti sıradan bir laf değildir.

"Üç Kıta Yedi Denizde" söz sahibiydik; dilimizle-dinimizle anlaşıp gidiyorduk. Şimdi ise 780 bin kilometrekarelik vatanımızda baba ile oğul-kız arasındaki "yar" gittikçe açılıyor. Yani dilin tahribi sürüyor.

Şimdi "yar" denilince; Batıya yamalık olup, kendisini dilinden koparmayı maharet sayanlar "yar"ın ne demek olduğunu anlamayabilirler.

"Yar" deyince sevgili sanırlar. O "yâr"dir. "Yar" demek; insan boyunu aşan çukurun yahut derenin kenarı demektir.

Hatta bir atasözümüz vardır: "Kardeş kardeşle dövüşür amma yardan atmaz". Yani "kardeşinden vazgeçmez" denilir.

Geçelim.

D. Mehmet Doğan eserin sunuşuna şu ifadeleri derç etmiş, biz de nakil edelim:

"Kamus yolculuğu. Kamus; yani sözlük Sözlük'ten öte sözlük; deniz-derya olabilmiş sözlük

İnsanın yolculuğu sözledir; kelamla, kelimelerledir. Sustuğu zaman bile sözü vardır insanın. Söz işaret eder. İşaret de sözdür.

Hal ve hareketlerimiz, duruşumuz, oturuşumuz, yürüyüşümüz Söze dönüştürülür. Bizim yolculuğumuz sözlüklere ve sözlüklerle"