.................
Kavimler Göçü ya da Batı Roma'nın yıkılışı gibi etkisi yüzyıllara yayılan olaylarla açılan Orta Çağ, İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethi ile Avrupa Rönesansı ya da Amerika'nın keşfi gibi yine etkisi kıtaları aşan gelişmelerle sonlanmış.
"İnsanlığın Eş Zamanlı Tarihi" serisinin Prehistorik Dönemden Geç Antik Çağ'a başlıklı birinci kitabında olduğu gibi bu çalışma da dünya tarihini tüm yönleriyle ele alan "Eş Zamanlı Tarih Okumaları" seminerlerinden yola çıkılarak hazırlanmış.
Bu nedenle tarih adına yeni bir söz söylemekten çok ihtiyaca dönük, akılda kalıcı ve dengeli bir insanlık tarihi anlatımı sunulmuş.
İslam'ın 6. yüzyıldaki doğuşuyla, Güneybatı Asya topraklarından başlayarak dünyanın on farklı coğrafyasına eş zamanlı olarak bakılmış ve sömürgecilik sürecinin tüm dünya siyasetine yön vermeye başladığı 16. yüzyılda sona ermiş.
Bu kitaplar, tarih adına yeni bir şey söylemek kaygısına kapılmadan, benzerliklerin keşfedilmesine dayalı, çokluk ve çeşitlilik içinde kavgasız, ötelemeden, etiketlemeden, 'mit ve icat' yapmadan, 'tarihe yaklaşmak' düşüncesiyle hazırlanmış.
Kitap, içerikten daha çok konu seçimi, düzenlenmesi, sunuluşu bağlamında oldukça özgün bir çalışma olmuş.
Etnik kimliklerden, dil çeşitliliğinden ilham alarak dünyanın değişik bölgelerinde ortaya çıkan kültürel, sanatsal, geleneksel, dini gelişmelerden ve tüm bunların 'insan' paydasını temel alan ortak yönlerinden haberdar edilmesi amaçlanmış.
Bu deneyimi gerçekleştirebilmek için eş zamanlı okuma tekniğini kullanarak bu bakış açısını çalışmanın merkezine yerleştirilmiş.

31