İmparatorluğun Yağması

Bu hafta tanıtacağımız eser, II. Abdülhamid Han'ı tahttan indiren zihniyetin, bin asırlık devleti içeride ve dışarıda nasıl yağmalattırdıklarını anlatan bir kitap.

Eserin adından da anlaşılacağı gibi "İmparatorluğun Yağması", II. Abdülhamid Han'ın tahttan alınmasıyla başlayanbaşlatılan Balkanlar Savaşının hemen ardından Birinci Dünya Harbine kadar yine içeride ve dışarıda neler yaşandığını gözler önüne sermekte.

Türk Edebiyatı Vakfı Yayınlarından çıkan ve defalarca baskı yapan bu kitap, ehli vatan her insanın elinde bulunması ve okunması gereken bir eser.

Kitabı okumayanlara tavsiye etmekle birlikte, okuyanların da yeniden ellerine almaları gerekir kanaatindeyim. Bu yüzden tanıtmak istiyorum.

Aklıselim sahibi her insan bilir ki; "Dün anlaşılmadan bugün anlaşılamaz".

Bugünü anlamak için; İttihat ve Terakkici zihniyetin temsilcisi partiler ve çeşitli kesimler ile Batı beslemeli bir kısım medyanın; millet-devlet birliğinin mimarı olan Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a, hükümetlere, Cumhur İttifakına ve milletimizin büyük ekseriyetine karşı son yirmi yıldır sürdükleri muhalefetin malzemesine bakmak kâfidir.

Eserin yazarı İlhan Bardakçı, önsözde şunları söyler:

"Bu kitap; acı, buruk ve sahifeler çevrildikçe okuyucuda adeta hafakanların bastığı, ısırıcı bir serencamı dile getirir.

Bütün gücünü yitiren, milli birliğini yabancı devletlerin insaf bilmeyen iştihalarına terk eden son Türk İmparatorluğunun, nasıl yağma edilip parçalandığı anlatılır bu eserde.

.. Bu kitaptan alacağımız dersler vardır. Şahsiyetini kaybetmiş, (esasında bile isteye kaybettirilmiş) bir devletin yabancılara nasıl av olduğunu anlatmak istedim.

İnanıyorum ki, Balkan ve daha sonra Birinci Dünya Savaşı sırasında; Rumeli'de, Sarıkamış'ta, Galiçya'da ve Sina çöllerinin kumlarında harcadığımız yüz binlerce Mehmed'imizin, bu yazıların yansıtıldığı olaylardan ders alınmasını istemelerinde mutlaka hakları vardır.

Sözü kitaptan alıntılarla sürdürelim:

-"İttihat ve Terakki savaş istiyordu. Bu suretle muhalefette kalmaktan kurtulacak, yenilginin acısını çıkarabilmek için iktidara geldiği zaman istediği her şeyi yapabilecekti".