Hudutsuz Merhamet -2

"İyilik iki baştan" denilir bizim kültürümüzde. Lakin bu söz, İsrailli caniler için geçerli değildir. Osmanlı döneminde de bugün de ne kadar insani davranılırsa davranılsın, "insan olma haysiyetlerini" kaybettikleri için hunharca katliamlarına devam etmekteler.

Devlet arşivlerinden tarihe not düşmek üzere devam edelim.

"İlerleyen yüzyıllarda da Yahudilerin kitlesel olarak Osmanlı topraklarına sığındıklarını görmekteyiz.

Nitekim 1785'te Avusturya, ülkesindeki Yahudilerin ayin yapmalarına müsaade etmemiş, yüksek vergiler koymuş ve bunu ödeyemeyenleri ülkesinden çıkarmıştır.

Bunun üzerine yaklaşık 9 bin hane Osmanlı egemenliğindeki Hotin ve Boğdan civarına gelmiştir. Hotin Muhafızı İsmail Paşa, yaşanan bu Yahudi ilticası konusunda nasıl bir tavır alınması gerektiğini bir arz ile saraya sunmuştur.

Sultan I. Abdülhamid (1774-1789) kendisine arz edilen mesele hakkında, Osmanlı ülkesine sığınan Yahudilerin âciz ve fakir olmasından dolayı bunların Hotin ve Boğdan civarına insani bir nizam içerisinde yerleştirilmeleri emrini vermiştir.

Osmanlı Devleti'nin müşfik tutumundan duyulan memnuniyetin Yahudi toplumu tarafından padişaha sunulan şükran mektuplarında etraflıca işlendiğine şahit olmaktayız. Örneğin İstanbul Hahambaşısı Moşe Levi 1877 tarihli arzında:

- "Velinimetimiz padişahımız efendimiz hazretleri, şanlı atalarının lütufkâr eserlerine uyarak her an ve her dakika lütuflar gösterip herkesi sevindirmektedirler.

Bazı yerlerden zorunlu olarak vatanlarını terk etmiş olan Musevilerin Osmanlı ülkesine yerleştirilmeleri hususunda padişahın yaptığı iyilikler ve ardı arkası kesilmeyen yardımlar sayesinde şimdiye kadar gelenler, elverişli bölgelere dağıtılmıştır.

Bunlar gördükleri şefkat ve merhametin teşekkürünü sevinç ve mutluluk gözyaşı dökerek göstermişlerdir.

Padişahın şanlı ataları geçmişte âciz durumdaki sığınmacıları kabul edip koruyarak büyüklük gösterdikleri gibi velinimetimiz efendimiz hazretleri de kimsesiz sığınmacıları ölümden kurtarmak derecesinde yardımlarıyla mutlu etmiştir" şeklinde şükran duygularını ifade etmiştir.