Çanakkale Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığından İki Eser

Bu hafta tanıtacağımız kitaplar, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yayınlanan iki kitap.

Çanakkale Savaşları, Devlet-i Aliye idaresindeki vatan coğrafyalarını Haçlı topraklarına katmak için yedi düvelin hunharca saldırdığı savaş olarak tarihe geçmiştir.

"Çanakkale Geçilmez" ifadesi, yıllardır içeriden ve dışarıdan gelen ihanet taarruzlarına karşı her gün hatırlanmalı ve üzerinde durulmalıdır.

Çanakkale üzerine yazılmış yerli yabancı pek çok eser bulunmaktadır. Tarihin hakkını veren doğru yazılanlar kadar yanlış yazılanlar da vardır.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarih Alan Başkanlığı, savaşlar hakkındaki yanlışları ve doğruları birbirinden ayırmak için senelerdir hummalı bir çalışma yapmaktadır.

Geçtiğimiz hafta iki gün Gelibolu ve Çanakkale'ye seyahat etmek nasip oldu. Çanakkale'yi geçirtmeyen Allah'ın aslanlarının yattığı şehitlikleri gördük, dualar ettik.

İntibalarımızı yarından itibaren paylaşmaya gayret edeceğiz. Bugün iki kitaptan söz ederek "Bismillah" diyelim.

Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının yayınları arasında yer alan iki kitaptan birisinin adı; "Tarihin Akışını Değiştiren Savaş Çanakkale 1915". Eserde iki isim var. Vahdettin Engin, Muzaffer Albayrak.

Diğer kitap ise Zekeriya Kurşun ile Ali Satan'ın birlikte kaleme aldıkları; "100 Soruda Çanakkale Muharebeleri".

Eğer bugün sıkıştırıldığımız 780 bin metrekarelik vatanımızda, tam bağımsızlığımıza sahipsek, bayrağımız dalgalanıyor, ezanlarımız okunuyor ve bunlarla birlikte hâlâ içten ve dıştan, "Çanakkale Geçilmezin" öcünü alırcasına yapılan düşmanlıklara rağmen ayakta durabiliyorsak, bunu Çanakkale'yi geçirtmeyen Müslüman ruhlara ve onların nesillerine borçluyuz.

Çanakkale Savaşlarını anlayıp idrak etmeden, içtiğimiz suyun, yediğimiz ekmeğin hakkını verip veremediğimizi düşünmeliyiz.

Neyse kitaplara geçip, eserlerin önsözünde yer alan Çanakkale Savaşları Gelibolu Alan Başkanı İsmail Kaşdemir'in şu ifadelerine yer verelim: