Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hafta içi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantıda İran-ABD ve İsrail arasında uzayan savaşın küresel sistemde yol açtığı arızalardan bahsederken "Dünya enerji ticaretinin yüzde yirmisini taşıyan Hürmüz Boğazı'nın kapanması küresel ekonomiyi ciddi bir türbülansa sokmuştur" dedi.
"Türbülans" alanı sadece küresel ekonomi ile sınırlı değil. Bu türbülans; operasyon sorumluluğunu ilk günden üzerine alan Başkan Trump ve saldırı kapasitesinin tamamı ABD'ye dayanan İsrail için "bir felaket senaryosuna" dönüşebilir.
ABD'nin eski CIA Direktörü John Brennan, ''İran'a, Trump'tan daha fazla inanma eğilimindeyim. Trump, gerçeklerle defalarca yüzleşmesine rağmen gerçeği kabul edemedi. Şu an bocaladığı çok açık. Kendi kurduğu bu fiyaskodan nasıl kurtulacağını bulmaya çalışıyor..." diyor.
Kasım ayında yapılacak Kongre seçimleri öncesi kendi mahallesinde desteklediği Cumhuriyetçi adayın seçimi kaybetmesi Trump'ın bu fiyaskodan kurtulmasının zor olduğunu gösteriyor...
Trump hafta içi katıldığı özel görev gücü zirvesinde çıkmaza giren İran operasyonunun faturasını, "Pete'i aradım, General Caini'yi aradım. Orta Doğu'da bir problem var dedim. Ve Pete... Sanırım ilk konuşan sendin 'Hadi yapalım' dedin..." diyerek Savunma Bakanı Pete Hegseth'e kesti.
İsrail-ABD ve İran savaşına ilişkin, değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ABD ve İsrail'in "başlangıç pozisyonlarının birbirinden uzaklaştığı" yönünde değerlendirmelerin arttığını belirterek "Bu savaşı İsrail başlattı. Sorun, savaşı bitirme planları olmaması değil, İsrail'in barış istememesi. Bu gerçeği her yerde, her fırsatta vurguluyoruz" dedi.
Netanyahu liderliğindeki İsrail hükûmetinin aşırı sağcı politikaları ve savaşın hedefleri konusundaki tutumu, Trump ile ciddi görüş ayrılıklarına yol açmıştır. Lübnan'da köprüleri hedef alan İsrail ülkenin güneyini kuzeyinden izole etmeyi amaçlıyor.
İşgalci İsrail'in Savunma Bakanı Yisrael Katz, İsrail'in kuzeyindeki işgalci Yahudilerin güvenliğini bahane ederek sürgün ettikleri yüz binlerce kişinin geri dönüşüne izin vermeyeceklerini açıklıyor.
İsrail, Lübnan'ın güneyindeki halka, evlerini terk etmeleri ve Lübnan-İsrail sınırına yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Zehrani Nehri'nin kuzeyine gitmeleri çağrısı yapmıştı. Böylece Lübnan'daki durumu kökten değiştirmeye kararlı olan İsrail'in hedefe aldığı "kalıcı işgal" gerçek zeminine oturuyor.

15