Toprağın da dili var!..

31 Mart 2024'teki yerel seçimlere 21 gün kala özellikle büyükşehirlerde seçim sonuçları üzerinde yapılan kamuoyu araştırmalarına göre "ideolojik konumlanma"seçmen tercihlerini büyük oranda şekillendiriyor olsa da Çanakkale'de hafta içinde yaşanan 4,9 büyüklüğündeki deprem seçmen tercihlerinde bina güvenliğini "öncelikli belirleyici"hâle getirdi.

Deprem uzmanlarına göre alanı daralan muhtemel bir İstanbul depremi endişesi yüzde 15'in üzerinde olduğu belirtilen "kararsız seçmeni"Cumhur İttifakı'nın hanesine taşıyacaktır. "Kent Uzlaşısı"etiketi ile sevimli hâle getirmeye çalıştığı DEM ortaklığı CHP'ye yetmeyecek

İstanbul'da, muhtemel bir depreme karşı dayanıksız olduğu ve kentsel dönüşümle yenilenmesi gereken yüz binlerce konut bulunuyor. Cumhur İttifakı Adayı Murat Kurum'un Kentsel Dönüşüm ile İstanbul'da 650 bin güvenli konut vaadine"Asla yapılamayacak, asla olamayacak ve olmaması gereken"diye karşı çıkan Ekrem İmamoğlu Çanakkale 4,9 ile sallanınca gerçekle yüzleşti.

Deprem muhalefeti iyiden salladı. Toprağın da dili var

5 yıllık görev süresince 100 bin konut dönüştürme sözü veren Ekrem İmamoğlu sözünü tutmamış ancak 9 bin 535 konut yapabildiğini açıklamıştı. AK Partili ilçe belediyelerinin planladığı bazı projelere karşı da dava açmıştı.

İmamoğlu'nun açıklamalarına tepki gösteren Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Murat Kurum'un hizmet envanterinin merkezinde ise"Kentsel Dönüşüm"var.

İstanbul'un deprem gerçeğine karşı kaybedecek 1 saniyesinin bile olmadığını söyleyen Kurum: "İstanbul'da acil dönüşmesi gereken 1,5 milyon riskli konut varken, mevcut İBB Başkanı'nın 650 bin konut dönüşüm vaadimizi 'Olmaması gereken' bir proje olarak görmesine şaşırmadım! Sürekli kentsel dönüşüm projelerine dava açan bir anlayışın, bizim projelerimizi kavrayabilecek düzeyde olmasını beklemiyorum"

Bu tartışmanın hakemliğini de seçmen sandıkta yapacak.

4,9'luk Çanakkale depreminin öncü bir deprem olarak muhtemel bir İstanbul depremini tetikleyip tetiklemediği tartışmaları sürerken İstanbul'un yapı stoku içinde ancak saklı kalmış devasa bir"yarım kalmış yapı stoku"