İnsanlığın yenildiği tezgâh...
İktisat neden bu kadar belirleyici
Neden para pul işleri ahlakımızdan inançlarımıza kadar hayatımızın her yönünü avucuna alıp hamur gibi yoğurabiliyor
Ekmek kavgasından değil, modern hayatımızın hapishanesinden söz ediyorum, anlamışsınızdır.
Bu kez üretim ve tüketim ilişkilerinden...
Her seferinde giderek canavarlaşan ve yeni elitler üreten "hizmetler kapitalizmi"nden falan dem vurmayacağım...
Daha kadim bir vurgu yapacağım...
Ve hani "Nerede bozuldu çok şey" sorusuna dair eski bir hikâyeden başlayacağım, sonrasını siz düşünün...
Hıristiyanlar, bugün inançlarını kaybetmiş de olsalar, bütün akıl yürütmeleri ve kültürleri İncillerde anlatılanlara dayanır.
E iyi de...
Matta İncili'nde şöyle bir olay anlatılır: "İsa, tapınağın avlusuna girerek oradaki bütün satıcıları kovdu.
Tefecilik yapanların masalarını devirdi. Ve onlara şöyle dedi: 'Benim evime dua evi denecek' diye yazılmıştır. Ama siz burayı haydut inine çevirdiniz!"
Bazı kaynaklarda tefeci Yahudilerin tezgâhlarını büyük bir öfkeyle tekmelediği anlatılır. Hıristiyan inancına göre Hz. İsa'nın vahyi dile getirme süreci Yeruşalim'deki (Kudüs) bu sarsıcı eylemle başlamıştır.
Şimdi sıkı durun...
Neden bankalara "banka" diyoruz
"Banco" yani..
Venedik'te para stoklama, borç verme ve faiz işlemini başlatan Yahudilerin müşteriyle aralarına koydukları masa işte!
Hz. İsa'nın İncillerde anlatıldığına göre tekmeleyerek yıktığı tezgâhlara