Kızmak ve aşırı öfke insanı hasta yapar!..

Hasta olmamakve hastalıktan kurtulmak için, her şeye çok üzülmemeli, aşırı derecede asabîleşmemeli, öfkelenmemelidir.

İslâmiyet ve sağlığımız -5-

Çok kızmak ve aşırı öfke insanı hasta yapar. Gadabın, sertliğin aşırı ve zararlı olmasına(Tehevvür), atılganlık denir. Tehevvür sâhibi hiddetli, sert olur. Bunun aksine kâzm, hilm, yumuşaklık denir. Halîm kimse, gadaba sebep olan şeyler karşısında kızmaz, heyecana gelmez. Korkak olan, kendine zarar verir. Gadaplı kimse ise, hem kendine, hem de başkalarına zarar verir.Tehevvür,insanın aklını giderir, küfre kadar götürür. Hadîs-i şerîfte,(Gadap, îmânı bozar)buyuruldu. Resûlullahın "sallallahü aleyhi ve sellem" dünya için gadaba geldiği görülmedi. Allah için gadaba gelirdi.

Gadap sâhibi, karşısındakinin de kendisine karşılık yapacağını önceden düşünmelidir. Gadaba gelen kimsenin sinirleri bozulur, kalb hastası olur. Bu bozukluk, dışına da sirâyet ederek, çirkin ve korkunç bir hâl alır.

Hasta olmamakve hastalıktan kurtulmak için, her şeye çok üzülmemeli, aşırı derecede asabîleşmemeli, öfkelenmemelidir.İnsan bir şeye kızabilir. Bunun da ifratı ve tefriti vardır. Öfkenin aşırı olmasınasaldırganlıkdenir. Saldırgan kimse, hiddetli olur, kendine ve başkasına zarar verir, bu hâl, insanı küfre kadar götürebilir. Hadis-i şerifte,(Öfkenin ifratı imanı bozar)buyuruldu.(Beyheki)

Öfkenin lüzumlu olanına şecaat kahramanlık, yiğitlik, lüzumundan az olmasına da korkaklık denir. Şecaat orta yoldur. Şecaat hâlindeki öfke iyidir. İmam-ı Şafii hazretleri, (Şecaat gereken yerde, korkan kimse, eşeğe benzer) buyurdu. Kur'ân-ı kerimde mealen buyuruldu ki:(Ey Nebi, kâfirlerlesilahlave münafıklarlaöğütle, delille, belgeylecihad et,öğüt de kâr etmezse