Kriz zamanında savaş ve barış

"Trump'ın savaşı ile barışı arasında mesafe çok kısa" dedik. İran konusunda da aynı şeyler yaşandı. Daha dün, ateşkes hakkında kullandığı sözlerin yankısı kesilmemişken, "savaş yeniden başlayabilir" açıklamasını yaptı. Aslında, bu durum girişteki cümlede benim de yaptığım gibi Trump'a hamledilse de aslında bütün bu olup bitenler, kronikleşen sistem krizinin tezahürü olduğunu kabul etmemiz gerekiyor.

Şöyle bir düşünün... Gazeteler ve televizyonlar, bir saat içinde tekzip edecekleri haberleri ve yorumları paylaştığı bir anafor içinde hangi zihin ayakta kalabilir Bu bile, sistem krizini açıklamak için yeterli bir olgu.

Bir kere, hegemonik gücün yaşadığı kriz, bütün dünyayı derinden sarsıyor. Hani ben zaman zaman "hegemonun düşüşünün" büyük bir obruk oluşturduğunu, dolayısıyla gücünüz nispetinde kendinizi koruyabildiğinizi hatırlatıyorum ya, bazıları bu konuyu hala eski güç tahkimi çerçevesinde ele alarak itiraf ediyorlar. Oysa bugünün en büyük gerçekliği, tarihte hiç görülmemiş bir şekilde bir düşüş yaşanıyor olması. Yine ben, medya körlüğünün içinde kaybolmamak için bıkmadan usanmadan ABD'nin düşünüşünü yazmaya devam edeceğim. Gerçeklik zeminini kaybetmemek için bu hatırlatmaların şart olduğunu düşünüyorum. Yapısal analizlerden başka bir çözüm yolu da yok gibi geliyor bana. Kendi kendinizi tekzip etmemek adına da hem kapitalizmin hem de emperyalizmin yapısal krizlerine eğilmekte fayda var. Söylemlerin arkasına bakmadan yorumlar yapmaya devam edersek, dün söylediğimizi bugünkü sözümüzle yalanlamaya devam ederiz.

Bir de şu Üçüncü Dünya Savaşı meselesi var. Her çatışmadan sonra hemen dolaşıma sokulan bu söylemin de sorunlu olduğunu düşünüyorum. Evet, medya dünyasında geçerliliği olabilir bu konunun ama, asıl mesele, bütün bu içinde savrulduğumuz anaforu dağıtmak için de "Üçüncü Dünya Savaşı"nın üretilmesinin "emperyalizmin yön arayışı"nın bir ürünü olduğunu bilmemiz gerekiyor.

Biraz daha ileri gideyim mi Emperyalizm, hadi Marksist bir yaklaşımla dile getirelim, kapitalizmin bir aşaması olarak değerlendirilen emperyalizm, bugün stratejik olarak büyük bir açmaz yaşıyor. Birinci Dünya Savaşı'nda kendini gösteren, İkinci Dünya Savaşı