İran üzerinden küresel hegemonya savaşı

ABD, İsrail eliyle Ortadoğu'yu ateşe atarken, aslında gerileyen küresel hegemonyasını kurtarmaya çalışıyor. İran'a yönelik saldırılar, bölgesel bir çatışma gibi görünse de küresel bir etkiye sahip bu yüzden. ABD'nin petrol sahalarından ticaret yollarına uzanan bu kirli stratejisi, krizle boğuşan dünyada yeni çatışma alanlarını tetikleme potansiyeline sahip.

Onun için daha serin kanlı, gerçekçi ve eski güç algılarını bir kenara bırakarak analizler yapmamız gerekiyor.

Artık hepimiz biliyoruz, İran'a yapılan saldırılar, nükleer silah yalanını bir kılıf olarak kullanıyor; asıl hedef, İran üzerinden enerji ticaretiyle doların küresel tahtına meydan okuyan yeni sistem arayışlarını diz çöktürmek. Malum İran, Ortadoğu'nun petrol damarlarında kilit bir oyuncu. ABD, İran'ı kontrol altına alarak "müşteri devlet" konuma getirip petrol ticaretini domine etmeyi ve doların dünya ticaretindeki hakimiyetini garanti altına almayı planlıyor.

Bu konuyu biraz netleştirelim...

Amerika, Ortadoğu'nun petrolünü kontrol ederek, yalnızca enerji güvenliğini sağlamakla kalmaz, dediğim gibi aynı zamanda doların küresel ticaretteki hakimiyetini de garanti altına alır. Petrol, küresel ticaretin kalbinde yer almakta ve petrol ticaretinin dolar üzerinden yapılması, ABD'nin finansal egemenliğini pekiştirmektedir. Dolayısıyla Ortadoğu'da İran'a yönelik bu saldırı, sadece bölgesel bir savaş değil, dolar ve petrolün küresel finansal düzeni koruma çabasıdır.

Öte yandan, İran'ın, Çin'in Yeni İpek Yolu için stratejik önemi de büyük. Çin, Ortadoğu üzerinden Batı Asya ve Avrupa'ya ulaşmak için İran'ı önemli bir bağlantı noktası olarak görmekte. ABD, İran'ı kontrol altına alarak Çin'in küresel ticaret ağını sekteye uğratmayı amaçlıyor. Bu durum, Çin'in bölgedeki etkisini zayıflatacak ve Batı'nın enerji güvenliğini artıracaktır.

İran aynı zamanda Rusya ile Hindistan arasındaki Kuzey-Güney Ulaştırma Koridoru'nda önemli bir noktada bulunmaktadır. Bununla birlikte Hazar Denizi'nden Süveyş Kanalı'na kadar uzanan bölgeyi denetlemek, Rusya'nın ekonomisine de zarar verebilir. Ayrıca, ABD'nin İran'ı kontrol altına alması, Rusya'ya güneyden bir tehdit oluşturur ve böylece Rusya'nın hareket alanını daraltır.