Nasihat

Adam hayli yorulmuş ve de bunalmıştı. Bir ağacın gölgesine oturdu az bir soluklandı.

Başını kaldırıp ağaca baktı "Keşke ağaç olsaydım, hiç düşünmeden yaşasaydım" dedi.

Hikâye bu ya birden ağaç dile geldi ve; "Ben düşünmüyorum belki ama düşünen insanlara o kadar çok ders verebilirim ki" dedi. Adam şaşkındı, başıyla onayladı. Ağaç;

-O hâlde beni iyi dinle şimdi ve bana bak sana yedi tane hayat dersi vereceğim, dedi. Ve sıralamaya başladı;

1- Ağaç yaş iken eğilir ya da doğrulur. Her şeyin bir zamanı vardır. Hayat öğrenme sürecidir ama zamanlaması çok önemlidir. Zamanlamanı iyi yaparsan hayatında iyi olur güzel olur.

2- Düşen ağaca balta vuran çok olur. Onun için hayatta düşmemeye dikkat etmek gerek; güçlüyken gölgene sığınanlar düşerken baltayı alıp sana koşarlar.

3- Bizi yok etmeye çalışan baltanın sapı bizdendir. Her zaman dış düşmandan korkmayın. İç düşman daha tehlikelidir. Sizin gibi görünüp size hainlik edecek insanlara dikkat edin. Dişi kıran, pirince en çok benzeyen beyaz taştır.

4- "Ulu çamlar fırtınalı diyarlarda yetişir." İnsanı geliştiren mükemmelleştiren zorluklardır. Büyük insanlar büyük engellerle karşılaşıp onu aştıkları için büyük insan olurlar. Büyük devletler büyük badireleri atlatarak büyük devlet olurlar. Uçurtma rüzgâra karşı durduğu için yükselir.

Engelleri fırsat bilmelisiniz.

5- Bir ağacın kökü ne kadar derinse boyu o kadar yükseğe çıkar. Kökleri zayıf olan büyüklüğü taşıyamaz. Onun için kökünüze sahip çıkmalısınız. Kökünü unutan ya da yok sayan bir ağaç ayakta kalabilir mi Bir ağaç gücünü gövdesinden değil kökünden alır. Sizin de tarihiniz olmazsa nasıl geleceğiniz olacak Tarihinizi yok sayar ya da unutursanız nasıl geleceği inşa edebilirsiniz