Kement!

NÜFUSUMUZUN 30 milyonun üzerine çıktığı 1960'lı yıllarda tane hesabına vurulduğunda ülkemizde yılda 35 milyarın üzerinde sigara içiliyordu.
O zamanlar her keseye uygun sigara üretiliyor, en çok içilen sigara "İkinci." Filtresiz olduğu için fiyatı çok düşük.
O yıllar için ilginç bir araştırma yapılmış. Türkiye'de bir yılda tüketilen sigarayı bir kişinin içebilmesi için 40 milyon yıl yaşaması gerek.
Şimdi sigara paketlerinin üzerinde "içmeyin öldürür" diye yazıyor ama o yıllarda araştırmalar bile "yaşamak üzerine" kurulu.

Şimdiki zamana bakıldığında durum felaket. İnsanları sigara içmemesi üzerine yoğunlaşan bir durum var, her yerde sigara içmek yasak ama yılda 100 milyarın üzerinde sigara tüketiliyor. Üstelik "Amerikan sigarası!" Ve işin en acı yanı da sigara içenlerin yaşı gittikçe küçüldü sigaraya başlama yaşı 11'e kadar düştü.

Yerli sigara üretiminin en parlak yıllarında çok ucuz sigaraların alışkanlıklar için cazip geldiğini varsayabiliriz de sigaranın aile bütçesini sarsacak kadar pahalı ve zehir yüklü olmasıyla artan tüketimi nasıl açıklayacağız
Bunalım gençliğiyle mi
Yasakların cazibesiyle mi

Düşünün, önceleri paketlerin üzerinde "sigara iktidarsızlık yapar" yazılıydı daha az satılıyordu ama "sigara öldürür" yazılı paketlerde patlama yaşandı.
Sigara karşısında nasıl erkekçe bir duruş olduğunu söylemeye gerek yok.
İktidarsız olmaktansa ölmeyi göze alacak kadar klasik erkek duruşu!

Ne yazık ki sigara son yıllarda genç kızların da cazibe alanına girdi.
1960'lı yıllarda bu denli sigara karşıtı tepkiler de yoktu.
Oysa sigara uyuşturucunun da kapısıdır. "Herhalde" diyorum "insanlar sigara dumanlarından kement yapıyorlar boyunlarına!" Sandalyelerine tekmeyi kendileri atarak!

MUTLULUK TAKVİMİ
Çocukları temizliğe alıştır.
Beyin jimnastiği yap.
Martıları izle.
Kan ver.
İnsan giderken bile
Büyük olmalı
Nerede saklanır
Gözlerde tüten
Aşk kalbinden vurulur
Sırtından değil
Nasıl aklanır
Aşkı kirleten
İkiniz bir oldunuz
Beni sırtımdan vurdunuz
İstanbul ve sen
Bekle daha söylemedik
Son sözümüzü
Yüreğim ve ben