Yüksek teknoloji yatırımlarına 2030 yılına kadar 30 milyar dolar

Yüksek Teknoloji Yatırım Programı lansman etkinliği dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapıldı. Atatürk Kültür Merkezi'ndeki (AKM) sunumu izledim ve dikkatimi çeken konu başlıklarını not aldım. Türkiye son 20 yılda üretim ve ekonomi çerçevesini yüksek katma değer getirecek alanlara doğru yöneltmek için önemli bir çaba içinde. Tarım, hizmetler ve hafif üretim kollarına dayalı üretim modelinden yüksek teknoloji alanlarına doğru geçiş için şu ana kadar önemli adımlar atıldı. Otomotivden enerjiye, savunma sanayiinden bilişime kadar bir dizi alanda ciddi yatırımlar gerçekleştirildi. Ancak dünyanın diğer ülkeleri de yerinde durmuyor, rekabet büyük. Sadece ABD, Çin ve Avrupa Birliği değil, Singapur, Tayvan, Vietnam, Macaristan ve Polonya gibi ülkeler teknoloji üssü olma yolunda ilerliyor. Dünyada yeni üretim merkezlerine ihtiyaç ortaya çıkıyor. Türkiye'nin güçlü üretim kapasitesi, iyi yetişmiş insan gücü, lojistik açıdan mükemmel konumu gibi büyük avantajları var.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

İşte, bu doğrultuda Türkiye'yi daha fazla öne çıkaracak bir programın duyurusu dün Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih M. Kacır tarafından yapıldı. Etkinliğe Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katıldı. HIT-30 adı verilen program, Türkiye'yi 2030 yılına kadar yüksek teknoloji üretiminde küresel bir merkez haline getirmek amacıyla hayata geçiriliyor. HIT-30, belirlenen yüksek öncelikli teknoloji alanlarında, özel nitelikli projelere kapsamlı destek ve teşviklerin sağlandığı, yatırımın ihtiyaçlarına terzi işi etkin çözümler geliştirilen bir program. Bu doğrultuda, 8 alanda 30'un üzerinde öncelikli yatırım konusu belirlenmiş.

YARI İLETKENLER

Çip Üretimi Çip Üretimi için Ingot ve Wafer Çip Paketleme ve Test Mikro elektro mekanik sistemler Mobilite Elektrikli Araçlar Yakıt Hücreli Araçlar Mobilite için Batarya Elektrikli Hızlı Raylı Sistemler Mikro Mobilite Hava Araçları İnsansız KaraHavaDeniz Taşıtları Yeşil Enerji Yeşil Hidrojen Üretimi Elektrolizör Rüzgâr Enerjisi Sistemleri Güneş Enerjisi Hücresi, Wafer ve Ingot Enerji Depolama İçin Batarya Batarya Bileşenleri (Katot Aktif Malzeme, Elektrolit, Seperatör) Yüksek Teknolojide Kritik Madenlerin İşlenmesi İleri İmalat Endüstriyel Robotlar ve İnsansız Araçlar Eklemeli İmalat Makineleri Yüksek Teknoloji Ürünleri için Makineler Sağlıklı Yaşam Biyoteknolojik İlaçlar Yenilikçi Sağlık Teknolojileri Akıllı Tıbbi Cihazlar Teknolojik Gıdalar Dijital Teknolojiler Büyük Dil İşleme Modelleri Dijital Ürün ve Hizmetler (Arama motorları, navigasyon uygulamaları vb.) Bulut Hizmetleri Sunulan Büyük Ölçekli Veri Merkezleri Haberleşme ve Uzay Alçak Yörünge Uydu Sistemleri Yeni Nesil Haberleşme Altyapıları Akıllı Haberleşme Cihazları