Atina-Ankara arasında yeni bir sayfa açılıyor

Türkiye ile Yunanistan arasında çok olumlu ve gelecek için umut verici bir döneme girildi. Bir süredir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis karşılıklı olarak yapıcı mesajlar paylaşıyor. Kabul etmek gerekir ki Atina-Ankara ekseninde askerlerin ve savunma bürokrasisinin tutumu da daima belirleyici olmuştur.

CNN Türk'te özel yayında konuğum olan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de Türk-Yunan yakınlaşması konusunda samimi değerlendirmelerini paylaşmış, iki ülkenin barışçı bir ortamda ilerlemesinin yararına işaret etmişti. Nitekim ben Bakan Güler'in sözlerini savunma harcamaları ve programlarını iki ülkenin birbirine karşı silahlanması gibi değil, NATO ittifakının güçlenmesi ekseninde değerlendirdim.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in dün gerçekleştirdiği Ankara ziyareti böyle bir havada başladı. Görüşmelerin sonuçlarını analiz edeceğim ayrı bir yazı daha kaleme alacağım. Ancak aşamaları ve beklentilerin neler olduğunu hatırlatmak istiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 7 Aralık 2023'te Atina'da düzenlenen Yüksek Düzeyli I?ş Birliği Konseyi vesilesiyle Yunanistan'ı ziyareti sonrası ilişkilerde yeni bir döneme girildi. Tarihi önemdeki bu ziyareti ben de Atina'da takip etmiştim.

2023 Aralık ayındaki ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı arasında imzalanan "Dostane I?lişkiler ve I?yi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi"yle, iki taraf da dostane ilişkileri, karşılıklı saygıyı, barış içinde bir arada yaşama anlayışı geliştirmeyi ve aralarındaki her türlü anlaşmazlığı barışçıl yollarla ve uluslararası hukuka uygun olarak çözmeye kararlı olduğunu beyan etti.

Ziyaretten bu yana, iki taraf da Bildirge'ye bağlılıklarını sürdürmekte.

Liderler düzeyindeki iyi ilişkiler, Dışişleri Bakanları ve ilgili diğer Bakanlar arasındaki resmi ziyaretler ve temaslarla devam ettirilmekte.

Dünkü temaslarda;

1) Başta ekonomi olmak üzere ulaştırma, bilim, teknoloji, tarım, turizm, sağlık ve beşeri ilişkiler gibi çeşitli alanlardaki işbirliğinin olumlu gündem temelinde geliştirilmesine yönelik Ortak Eylem Planı'nın devam ettirilmesi kararı alındı.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

2) 6 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılmasına yönelik atılabilecek adımlar değerlendirildi.