Tel tel dökülen bir rejimin özeti

Koskoca ülkenin resmen çöktüğüne tanık oluyoruz. Komşumuz İran'ın durumu yürekler acısı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın ölümüne yol açan korkunç kaza ülkenin içinde bulunduğu vahim durumun bir özeti niteliğinde. Uygarlık tarihinde önemli izleri bulunan, edebiyat, sanat, müzik ve diğer birçok alanda derin etkileri olan koskoca İran'ın düştüğü şu hale bakar mısınız Bağnaz, tutucu, baskıcı rejim, tel tel dökülüyor. Rejimin sahipleri, kendilerini de İran halkını da felakete sürüklüyor. İran, 1979 İslam Devrimi'nden bu yana irtifa kaybeden bir ülke.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Zaten 10 yıl süren Irak ile savaş büyük bir yıkıma neden olmuştu. Günümüzde de nüfuz alanlarını genişletmek için Lübnan, Yemen, Suriye, Irak, Afganistan hatta Tacikistan'a kadar geniş bir coğrafyada istikrarsızlık yaratan unsurları destekliyor. Türkiye ile belli alanlarda olumlu ve yapıcı bir ilişki yürütse de örneğin PKK ve uzantıları konusunda ikircikli bir tutum içindeler. PKK'nın sınır ötesindeki faaliyetlerine göz yumdukları MİT raporlarına yansımış durumda. İran'ın ihtiraslı ve yayılmacı dış politika hedefleri Türkiye'yi Irak ve Suriye'de oldukça zor durumda bırakıyor. Tahran rejiminin Türkiye bakımından sıkıntı oluşturduğu bir başka cephe Kafkaslar.

Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yoğun diplomatik girişimleriyle Ermenistan ve Azerbaycan arasında kalıcı bir barış ve işbirliği ortamı sağlamaya çalışırken İran burada da oyun bozucu rolde. Olayın bir de İsrail cephesi var. İsrail ile Suriye ve Lübnan başta olmak üzere birçok cephede bilek güreşine giren İran, her girişiminden yenilgiyle çıkıyor. ABD'nin İsrail tarafından da desteklenen son operasyonlarında İran çok kritik isimlerini ve özel birliklerini kaybetti. Batı'yla ilişkileri kopma noktasına gelen İran ağır ambargolarla karşı karşıya. Teknolojik açıdan çok geri kalmış durumda. Neredeyse bütün gelirini savunma ve silah sanayiine ayıran burada da füzeler dışında etkili sistemlere sahip olamayan bir ülke. Hal böyle olunca doğrudan kendi ordusuyla gücünü ortaya koymak yerine belli bölgelerde Hizbullah, Hamas ve örneğin Husilerle varlık gösterme arayışına giriyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

HELİKOPTER KAZASI