Teknolojik fikirler buradan doğuyor

Yapay Zekâ ve nesnelerin interneti gibi alanlarda müthiş ilerlemeler yaşanıyor. En popüler platformlardan olan Chat GPT-4o ile ilgili gelişmeleri görmüş olabilirsiniz. Gazetemizde de geniş şekilde paylaşmıştık. Yapay zekâ hayatın birçok boyutunu kökünden değiştiriyor, buna insan etkileşimi de dahil. Dil öğreniminden mesleklerin şekillenmesine ve günlük hayatın akışına kadar her alanda yapay zekânın yönlendirici etkisini göreceğiz. Böyle bir ortamda dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerin dışında kalmak yarıştan tamamen kopmak demek. Belli bir eşiği geçebilen ülkeler daha da ileri gidecek, rekabette geride kalanların farkı kapatması imkânsız olacak.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Tamer Yılmaz

Teknoloji ve bilim konularını uzun yıllardır yakından takip ediyorum. Yazılarım, televizyon programlarım ve ürettiğim içerikler nedeniyle çok anlamlı bir ödül aldım. Yıldız Teknik Üniversitesi ve YTÜ Yıldız Teknopark tarafından düzenlenen "İş Dünyasının Yıldızları Teknoloji ve İnovasyon'un Öncüleri" ödülüne değer görüldüm. Türkiye'nin en değerli ve köklü üniversitelerinden birinden böyle bir ödülün tevdi edilmesi beni onurlandırdı. Ödül töreninde Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz çok güzel bir konuşma yaptı. Teknopark deneyiminde projelere ticarileştirme kanallarını açarak önemli bir başarı sağladıklarının altını çizdi. Gençleri ve şirketleri "Batarım, kaybederim" korkusu yaşamadan yeni girişimler için kolları sıvamaya davet etti. Tamer Yılmaz hocanın işaret ettiği YTÜ Yıldız Teknopark'ın temelleri 2003 yılında atılmıştı, 2009 yılında Davutpaşa Kampüsü'nde hayata geçirilen Teknopark bugün Türkiye'nin en önemli teknoloji kümelenmesi haline geldi. Yıldız Teknopark üniversite sanayi işbirliğini güçlendirmeyi, yatırımları teşvik etmeyi hedefliyor. Temel amaç, Türkiye'yi küresel teknoloji ekosisteminin güçlü bir aktörü haline getirmek.

INNOVATION HUB

Üniversite bünyesinde kurulan ve "YTU Innovation Hub" adı verilen kümelenmede ise girişimciler için yüksek teknolojik ürünlerin ticari çıktılara ulaşmasına çalışılıyor. Davutpaşa Kampüsü ziyaretimde buradaki çalışmaları da inceleme fırsatı buldum. Rektör Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman ile sohbet ettik. Aldığım bilgiye göre Teknopark'ta 2 milyar dolarlık ticaret hacmine, 23 milyar TL AR-GE gelirine, 1 milyar USD AR-GE ihracatına ulaşmış. Şimdiye kadar 6 bin proje tamamlanmış. San Francisco, Taşkent, Dubai ve Londra'dan sonra şimdi açılım programında Amsterdam ve Berlin var. Rektör Prof. Dr. Yılmaz, Davutpaşa'nın dünyanın en güzel kampüsleri arasında gösterildiğini ifade etti. Teknopark Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci, Innovation Hub etkinliğinde çok güzel bir sunum yaptı, ardından laboratuvarlarda gençlerin ve girişimcilerin geliştirdiği sivil ve askeri amaçlı sistemleri, teknolojileri ve modelleri inceledim. Çeşitli tipte çok sayıda otonom araç üzerinde çalışıyorlar; bunların önemli bölümü tamamlanmış. Buradaki faaliyetlerden çok etkilendim. Yıldız Teknik Üniversitesi ve YTÜ Teknopark ekosisteminin iş dünyası ve gençlerle ortaya koyduğu etkileşiminden çok başarılı projeler ve fikirler çıkmaya devam edeceğini inanıyorum.