Yapay zekânın getireceği fırsatları kaçırmayalım

Google Türkiye tarafından İstanbul Modern'de "Yapay Zekânın Türkiye'deki Ekonomik Potansiyeli" isimli lansman toplantısına katıldım. Google Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Sırma Süren, Google Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu, Implement Consulting Group Yöneticisi Eva Rytter Sunesen, Google Pazarlama Direktörü Serkan Girgin birer sunum yaptı. Etkinlikte "Yapay Zekânın Fırsatlarını Yakalamak" başlıklı çok önemli bir raporun sonuçları paylaşıldı. Bu kapsamlı araştırmada İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altan Çakır'ın ciddi katkısı bulunuyor. Yapay zekâ kısaca bilgisayarların bir yönüyle insan benzeri davranışlar sergilemesi anlamına geliyor. Makine öğrenimi, derin öğrenme gibi boyutları var. Öngörme, tahmin, sınıflandırma, tanımlama, optimizasyon gibi olanaklar sağlıyor. Üretken yapay zekâ ise ses ile etkileşim kuruyor, metinleri düzenliyor, analiz ediyor, yeni ve benzersiz görseller üretiyor, araştırma ve veri analizi yapıyor. Etkinlik süresince shiftdelete.net kurucusu Hakkı Alkan ve Google yöneticileriyle yeni yapay zekâ platformu Gemini 1.5 Pro'yu deneyimledik. Bilgi ve teknolojiyi demokratikleştirecek bu platformun kısa bir süre içinde mükemmel hale geleceğini ve çok ses getireceğini düşünüyorum.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Rapordan öne çıkan fikirleri şöyle özetleyebilirim:

Yapay zekâ insanların görevlerini daha hızlı ve iyi yapmasına yardımcı olurken 'üretken yapay zekâ' artık ses ve görüntülerle doğal etkileşim kuruyor.
Yapay zekâ iklim değişikliğiyle mücadelede çok işe yarayacak, sağlık alanında yeni tedavilere imkân tanıyacak.
Yapay zekânın potansiyelinden tam anlamıyla yararlanmak için daha çok araştırma, geliştirme ve inovasyon yapılması gerekmekte.
Sahip olduğu büyük ekonomik potansiyel, üretken yapay zekâ ile daha da artırılabilir.
Üretken yapay zekâ Türkiye'nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılasını (GSYİH) 10 yıl içinde yüzde 5 oranında artırabilir.
Üretken yapay zekânın uygulamaya konmasında yaşanacak beş yıllık gecikme, Türkiye'nin potansiyel GSYİH artışını yüzde 5'ten yüzde 1'e düşürebilir.
Yapay zekâ destekli ekonominin Türkiye'de yeni işler üretmesi ve iş değiştirme olasılığı olan çalışanların tamamen yeniden istihdamını sağlaması bekleniyor.