Üniversiteler bilimi halkın ayağına götürüyor
Savaş haberlerinden, bu konularla ilgili tahmin ve analizlerden insanlar bıkıp usandı. Maalesef çatışmalar ve anlaşmazlıklar coğrafyamızın uzun yıllardır bir gerçeği. Ancak hayat bunlardan ibaret değil. Sağlıktan eğitime, bilimden teknolojiye yüzlerce başlıkta gelişmeler oluyor.
Türkiye, küresel düzeydeki yarışın neresinde Daha çok çalışmamız gereken hangi başlıklar var
Bu alanlarda hangi yeni projeler var Bu konularla daha fazla ilgileniyorum. Bu çerçevede dikkatimi çeken bir etkinlikten bahsetmek istiyorum.
Haberin DevamıYükseköğretim Kurulu (YÖK) 'Bilim İletişimi Ofisi' tarafından koordine edilen ve bu kapsamdaki ilk etkinlik olan 'Bilim Kafe' 81 ilde, 150'yi aşkın üniversiteyle hayata geçiriliyor. Dün başlayan etkinlikler bugünkü faaliyetlerle sona erecek.
YÖK Başkanı Erol Özvar'ın değerlendirmelerini not aldım. Büyük bilim toplum buluşmasının hem topluma hem üniversitelere hem de öğrencilere önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirterek "Bu iki gün boyunca hocalarımız bilimi kampüsten köy meydanlarına, tarlalara, tarihî köprülere, fındık ve çay bahçelerine, trene, vapura, maden ocaklarına taşıyacak. Vatandaşlarımızın bu yolla olaylara ve gelişmelere bambaşka bir gözle bakabileceğini tahmin ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
'Bilim Kafe' buluşmalarında üniversite hocaları halka açık mekânlarda bilimsel çalışmaları kolay anlaşılır bir şekilde vatandaşlara anlatıyor. Üzerinde durulan ve merak edilen konu başlıkları arasında:
Hipertansiyondan uzaya, yapay zekâdan yeşil dönüşüme bir dizi konu var. Üniversite hocaları, 'Yapay Zekânın Günümüze ve Geleceğe Etkisi', 'Osmanlı'da Gelir Dağılımı', 'Stresin Vücuda Etkileri', 'Neurosound Dikkat ve Algı Geliştirme Cihazı', 'Kahverengi Kokarcanın Fındığa Etkisi', 'Sanal Bağımlılık', 'Mikropilastikler: Dünyanın Kirleticileri', 'Tümör Nasıl Oluşur', 'Denizde İlk Yardım', 'Geleceğin İlacı Arılar', 'Yaşamın Kimyası', 'Primer Hiper Tansiyon' gibi konularda sohbetler gerçekleştiriyor.