Türkiye'nin en büyük kültür buluşması

Başlıkta kullandığım ifadenin oldukça iddialı olduğunun farkındayım. Ancak Kocaeli Kitap Fuarı, gerek katılan yayınevleri ve yazarların çokluğu gerekse etkinliklerin niteliği açısından bu tanımlamanın tam da karşılığını veren bir etkinliğe dönüştü.

Kocaeli Kitap Fuarı bu sene 14. kez "Kâğıttan Dünyaların Keşfi" gibi sempatik bir mottoyla düzenleniyor. Fuar, 2009 yılında 83 yayıncı ve 15 sivil toplum kuruluşunun (STK) katılımıyla yola çıkmıştı. 130 etkinlik ve 80 bin ziyaretçi söz konusu iken geçen sene 524 yayıncı, 102 STK, 845 etkinlik ve 998 bin ziyaretçi ile bir rekor kırıldı. Bu sene bu sayıların daha da üzerine çıkılacağı tahmin ediliyor. Bu yönüyle Kocaeli Kitap Fuarı son 5 yıldır Türkiye'de en çok ziyaretçisi olan fuar ünvanını da elde etmiş oluyor. 5 Ekim'de kapılarını açan fuar yarın akşam sona eriyor. 12 Ekim itibarıyla 1.200 yazar okurlarıyla imza günlerinde veya sohbet etkinliklerinde buluşmuş olacak.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Düşünce, görüş ve ideolojik ayrım olmaksızın her kesimden yayıncı ve yazara kapılarını açıyor olması Kocaeli Kitap Fuarı'nın güzel yönlerinden biri.

Bu yılki fuarın öne çıkan konularından biri çevremizde devam eden çatışma ve savaşlar oldu. Farklı ülkelerden gelen yazarlar bu konuya ilişkin araştırma, rapor ve kitaplarını okurlara sundu.

Bu yönüyle etkinliklerde "Savaşın ve Acının Edebiyatı" teması işlendi. Dijitalleşme bir taraftan hayatımızın her alanında öne çıkarken kitaplar söz konusu olduğunda hâlâ geleneksel format çok daha yaygın. İnsanlar edebiyat eserleri, roman, araştırma yayınları gibi uzun metinleri klasik kitap şeklinde okumayı tercih ediyor. Kitapçı ziyaretlerinin sıcaklığı, kitabın kokusu, dokunma hissi ve kapakların ilgi çekici özellikleri de okuma isteğini tetikleyen faktörler arasında. Çocukların ve gençlerin kitaplarla tanışması çok önemli. Hayatları boyunca unutamayacakları ve onları yönlendirecek bir dünyanın kapısını açmış olacaklar.