Türkiye'de demografi alarm verecek düzeyde

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile Ankara'da kahvaltılı sohbet toplantısında bir araya geldik. Bakan, son dönemde kadına ve çocuğa yönelik şiddetin engellenmesi için hangi adımların atıldığını anlattı. Ailenin güçlendirilmesi için yapılan hizmetleri ve sosyal yardım çalışmalarını paylaştı.

Bakan Göktaş'ın açıklamalarını satır başlarıyla not aldım:

Bugün kadına yönelik şiddet küresel bir sorundur. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile bu konuda iddia edilenin aksine dünyada eşi benzeri az bulunan hukuki bir düzenlemeye sahibiz. Geçtiğimiz yıl 25 Kasım'da yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, kadına yönelik şiddetle mücadelemizi, en üst düzeyde bir devlet politikası olarak yürüttüğümüzün en somut göstergesidir. 81 ilde avukatlarımızla kadın, çocuk ve aile üyelerine yönelik şiddet vakalarının da olduğu 60 binin üzerinde davayı takip ediyoruz. Her aşamada Bakanlık olarak, mağdurların yanında yer alıyoruz.

Haberin Devamı

Kadınların değersizleştirildiği, metalaştırıldığı ya da şiddetin sıradanlaştırıldığı içeriklerin toplum üzerinde derin ve olumsuz etkiler bıraktığını biliyoruz. Bu konuda medyadan beklentimiz, reyting kaygısıyla değil, özellikle televizyonda yer verilen şiddet sahnelerine dair daha duyarlı ve sorumlu bir anlayışla hareket etmeleridir.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede, artık İstanbul Sözleşmesi üzerinden tartışmanın ötesine geçmeliyiz. Ülkemizde, kadına yönelik şiddetle mücadelemiz İstanbul Sözleşmesi'nden çok önce başlamıştır. Dünya genelinde sözleşmeyi imzalayan ülkelere baktığımızda, İstanbul Sözleşmesi'ni imzalayan 45 ülkeden 26'sının sözleşmeye çekince koyduğunu görüyoruz. Avrupa Birliği'ne üye ülkelerden İstanbul Sözleşmesi'ni imzalamış bazı ülkeler kendi iç hukuklarında dahi herhangi bir düzenleme yapmamıştır. Bu güncel direktifte yer almayan tedbirleri dahi, çok önceden yasal teminat altına alarak uygulamaya koyduk.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet sunan "ALO 183 Şiddetle Mücadele Hattı"mızı daha da etkili hale getirecek önemli bir adım atıyoruz. İçişleri Bakanlığımızla iş birliğinde, ülkemizin en ücra köşesinden bile kolaylıkla erişilebilen 112 Acil Çağrı Merkezi ile ALO 183 hattımızı uyumlu hale getiriyoruz.

Haberin Devamı

Ülke genelinde faaliyet gösteren 149 kadın konukeviyle şiddet mağduru kadınlara destek oluyoruz. Sunduğumuz psiko-sosyal destek hizmetleriyle kadınların karşılaştıkları sorunlara çözüm üretiyoruz. Çocukları için ücretsiz kreş imkânı sunarak ailelere ek destek sağlıyoruz.

Bağımlılık çok önemli bir konu. Son dönemde giderek büyük bir sorun halini alan sosyal medya bağımlılığını "dijital eroin" olarak adlandıran uzmanlar var. Bu madde bağımlılığına benzetilen sosyal medya kullanım etkilerine karşı ergen ve çocuklar çok daha fazla risk altındalar.