Türkiye yenilenebilir enerjide Avrupa'da ilk beşte yer alıyor
Türkiye'nin geleceği, güvenliği ve ekonominin istikrarı bakımından enerji, en kritik başlıklar arasında. Savaşların ve istikrarsızlıkların ortasında yer alan Türkiye kendi zorluklarına rağmen güvenilir bir ortak ve üretim merkezi olma kimliğini koruyor. Avrupa ve Amerika dahil küresel belirsizliklerin arttığı bir süreçte Türkiye'nin enerji alanında atacağı adımlar uluslararası ölçekte de yakından izleniyor. Bütün bu önemli konuların ele alındığı 14. Türkiye Enerji Zirvesi dün İstanbul Bomonti Hilton Otel'de başladı.
strong class"read-more-detail"Haberin DevamıEnerji Fuarcılık tarafından düzenlenen Türkiye Enerji Zirvesi, Başkan Mustafa Akıncı'nın konuşmasıyla açıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan'ın yanı sıra Petrol Ofisi Grubu CEO'su Mehmet Abbasoğlu, Safi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi, TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz da konuşmalarıyla açılışta yer aldı.
Zirve Başkanı Mustafa Akıncı, konuşmasında ülkemizde enerji sektöründe son dönemde yaşanan olumlu gelişmelere de değindi. Yakın zamanda dünya enerji devlerinden BP'nin Türkiye operasyonlarını devralarak yatırımlarına devam eden Petrol Ofisi Grubu'nun CEO'su Mehmet Abbasoğlu ise iklim değişikliği gündemini detaylandırdı.
Küresel dalgalanmalar ve ülkelerin içe kapanmaları nedeniyle Avrupa ve Amerika'da ortaya konulan hedeflerin tutturulmasının çok güç olduğunu söyledi. İklim değişiklikleriyle mücadele adına COP29'da ve önceki zirvelerde açıklanan politikaların ise daha şimdiden sulandırıldığını sözlerine ekledi. Zirve sponsorlarından Safi Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Safi konuşmasında, grup olarak yeşil dönüşüme ciddi kaynak ayırdıklarını ifade etti. Nükleer enerjinin enerji arzı açısından önemine de değinen Safi, "Enerji sektörü ekonomik değer yaratmakla kalmıyor, daha iyi bir dünya için de sorumluluk taşıyor" dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ali Kopuz ise enerji sektörünün öncelikli hedefinin arz güvenliğinin sağlanması olduğunu belirtti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan elektrik, doğalgaz, petrol gibi alanlarda Türkiye'nin gelişimini ortaya koyarken, altyapı çalışmalarının son hızla devam ettiğini belirtti.
strong class"read-more-detail"Haberin DevamıElektrik talebinin yılda 4.4 oranında arttığını belirten Tancan, "Bu yüksek talep artışını karşılamak için uyguladığımız politikalarla elektrik kurulu gücümüzü bugün itibarıyla 115 bin megavata yükseltmiş durumdayız. Elektrik üretim altyapımızı geliştirirken aynı zamanda önemli bir dönüşüme de imza atıyoruz. Rüzgâr ve güneş kurulu gücümüz neredeyse sıfırken bugün 31 bin megavatın üzerine çıkmış durumdadır. Devrede bulunan rüzgâr ve güneş enerji santrallerinde üretilen elektrik ülkemizdeki tüm konutların yıllık elektrik tüketimini karşılamakta" dedi.