Türkiye yeni teknolojilerle rekabette iddialı hale geldi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, kabinenin en başarılı ve çalışkan isimleri arasında. Konularına son derece hakim ve iletişimi de çok güçlü. Boğaziçi Üniversitesi'nde oldukça parlak bir öğrencilik döneminin hemen sonrasında Türkiye'de girişimcilik ekosistemine katılmış ve o alanda da dikkat çeken projelere imza atmıştı. Bakan Kacır, cumartesi sabah CNN Türk'te 'Hafta Sonu' programıma konuk oldu.

Çok merak edilen otomobil konularından savunma alanındaki gelişmelere, nükleer enerji başlığından üniversite ve start-up'lara kadar onlarca konu hakkında son bilgileri paylaştı.

Haberin Devamı

Kacır, geliştirilmesi sürecinde çok gayret gösterdiği Togg marka makam aracıyla CNN Türk stüdyolarına geldi. Togg ve genel olarak otomotiv konusu en popüler başlıklardan biriydi. Bakan Kacır'ın önemli açıklamalarından aldığım özet notları aktarıyorum:

Halen 52 bin Togg yollarda.

Togg'un ikinci versiyonu olan T10F'nin menzili 80 kilometre artarak yaklaşık 580 kilometreye ulaşacak. Uzaktan erişim bağlantı özellikleri ileri düzeyde olacak. Yeni otomobil harici güç kaynağı olarak da kullanılabilecek.

Verimlilik kriteri, elektrikli araçları içten yanmalılara göre avantajlı hale getiriyor. Bu yıl 60 bin Togg üretilecek.

Çok sayıda kullanıcı Togg'un yeni Fastback modelini bekliyor. Şirket neredeyse 14 aydır fiyat değişikliği de yapmadı. Vatandaşlarımızın Togg'a ve diğer araçlara uygun koşullarda ulaşabilmesi için gayret gösteriyoruz. Bunun da ağırlıklı olarak yerli üretim yoluyla olabileceğini düşünüyoruz.

Biz savunma sanayisinde de otomobilde de geleceğin teknolojisine yöneldiğimiz için rakiplerimizin önüne geçme fırsatı yakaladık.

Otomotiv alanında Türkiye'de 8 küresel marka üretim yapıyor. Ülkemizde yatırım yapan herkesi güçlü şekilde desteklemeyi sürdüreceğiz.

56 milyon elektrikli aracın 30 milyonu Çin'de. Bu ülkeye gerçekleştirdiğim ziyarette yeni fırsatlar için BYD, MG, Chery ve Zeeker ile görüşmeler yaptık.

BYD'nin 1 milyon çalışanı var. 2024'te 4.4 milyon araç üretti. Manisa'da BYD üretimi konusu planlandığı gibi ilerliyor. ÇED raporu tamamlandı. Herhangi bir aksilik yok. Yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırımdan söz ediyoruz. Fabrika 150 bin adetlik üretim yapacak ve AR-GE tesisi oluşturacak.