Türkiye savunmada birinci ligde
Cumhurbaşkanı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Türkiye'nin imalat, AR-GE ve ihracattaki dev hamleleri hakkında önemli açıklamalar yaptı.
IDEF 2025 17'nci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'na ilişkin hazırlıkların da paylaşıldığı Ankara'daki toplantıya TUSAŞ, Roketsan, Havelsan, MKE, TEI, STM, ASELSAN, ASFAT gibi Türkiye'nin bu alandaki güçlü kuruluşlarının genel müdürleri de katıldı. Her bir isim IDEF Fuarı'nda hangi yenilikleri sergileyeceklerine ilişkin bilgiler verdi.
Toplantıyı ben de izledim ve öne çıkan başlıkları not aldım.
Haberin DevamıHaluk Görgün'ün altını çizdiğim önemli açıklamalarını maddeler hâlinde paylaşıyorum:
-Türk savunma sanayii bugün dünyanın en büyük 11. savunma sanayii ihracatçı ülkesi durumunda.
-2024 yılında savunma ve havacılık sanayii ihracatımız, NATO ve hizmet ihracatları dâhil olmak üzere yüzde 29'luk bir artışla 7.154 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekora imza attı. Bu rakam, 2024 hedefimiz olan 6.5 milyar doların yüzde 11 üzerinde gerçekleşti.
-Savunma ve havacılık sanayiimizin haziran ayı ihracatı, bir önceki yıla oranla yüzde 10.4'lük artışla 623 milyon dolara ulaştı. Son 12 aydaki ihracatımız ise bir önceki yıla oranla yüzde 23.1 artarak 7.5 milyar dolar seviyesine erişti. Savunma sektöründeki istihdam sayısına bölünce bu yaklaşık kişi başına 75 bin dolar ihracat demektir.
-Geçmişte yüzde 20 seviyelerinde olan yerlilik oranımız, bugün yüzde 80'lerin üzerine çıkmış, savunma sanayii ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülke sayısı 185'e; İHA ve SİHA'lar, kara araçları, deniz platformları başta olmak üzere ihraç edilen ürün çeşidi 230'a ulaşmış ve Türk savunma sanayii ürünleri küresel ligde ön planda yer almaya başlamıştır. Sadece geçtiğimiz yıl 180 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirdik.
-Bugün 3.500'ü aşkın firma, 1.380'lerin üzerinde proje sayısı, 100 bine yaklaşan doğrudan istihdam, 20 milyar doların üzerinde ciro ve 7.154 milyar dolarlık ihracat büyüklüğüyle dünyada benzeri az görülen bir ekosistemi idame etmekteyiz.
- İki yıl içerisinde iki haneli ihracat yapan ülkeler arasında yer alacağımızı değerlendiriyoruz.
Haberin Devamı-Projelerdeki ana sistemlerin kritik bileşenlerinin yerli imkânlarla temin edilmesine yönelik olarak 'Sanayi Katılımı' faaliyetlerini yakından takip etmekteyiz. Bu bağlamda 'yan sanayi ve KOBİ iş payı' ile 'teknoloji ve ürün kazanımı' uygulamalarını yürütüyoruz.
Firmalarımıza, ihtiyaç duydukları yatırım ve ihracatlarının finansmanı için finansal destek sağlamak üzere 'Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme Programı' uygulamaktayız. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl 25 firmaya, toplamda 25 milyon dolarlık destek verdik.
'Savunma Sanayii Yetenek Envanteri (YETEN)' ve 'Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme (EYDEP)' programlarını yürütüyoruz. EYDEP Programı kapsamında (A) veya (B) seviye sertifikaya sahip olan şirketlere; ödeme yükümlülükleri noktasında kolaylıklar, döviz kredisi kullanma hakkı ve uluslararası fuarlara katılım destekleri sağlıyoruz.
-Tedarikçilerimizi destekleyecek; Kefalet Şirketleri ile Finansman Modeli, Sipariş ve Sözleşmelere Dayalı Finansman Modeli, Finansal Kiralama ve İşletme Destek Programları yürütüyoruz. Söz konusu programlarımıza, bugüne değin 900'ün üzerinde firmamız başvuruda bulundu ve şu ana kadar toplamda 5.7 milyar TL'lik bir kullanım gerçekleşti.
Haberin Devamı-Bugün, dünya siyasetinde yaşanan belirsizlikler karşısında, NATO gibi köklü kurumların güçlendirilmesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğuna inanıyoruz. İttifak içindeki etkin varlığımızı yalnızca güvenlik politikalarımız açısından değil, savunma sanayii ekosistemimizin gelişimi bakımından da stratejik bir unsur olarak değerlendiriyoruz. Bu anlayış doğrultusunda, NATO'nun geleceğin ihtiyaçlarını belirleyen ACT (Müttefik Dönüşüm Komutanlığı) ile inovasyon alanında çok önemli iş birlikleri geliştirmeye başladık. NATO'nun çok önemli bir etkinliğini de 13-17 Ekim 2025 tarihinde, Başkanlığımız koordinesinde, İTÜ Denizcilik Fakültesi'nde gerçekleştireceğiz.