Sıfır Atık projesinde büyük yol aldılar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın liderlik ettiği ve geniş kitlelerce benimsenmesi için büyük çaba harcadığı "Sıfır Atık" projesinde bugüne kadar ciddi yol alındı. Geçen yıl bu zamanlarda Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler'de doğanın korunması yönünde faaliyetlerini anlattığı ve dünyaya çağrı yaptığı konuşmayı Genel Kurul salonunda takip etmiştim. Evrende yaşanabilir durumda olduğunu bildiğimiz tek gezegen olan Dünya, bu kadar büyük afetler ve iklim krizleriyle karşı karşıya iken insanın kendi eliyle verdiği zararların en aza indirilmesi tek çare. Karşılaştığımız risklerin büyüklüğü düşünülünce bu meseleler, önümüzdeki yerel seçimin ana temalarından biri olmalı. Fakat yine âdeta bir genel seçim havasına girdiğimiz için çok az kişinin, çevre başlığına konsantre olduğunu görüyorum. Halbuki turizmden tarım ve hayvancılığa kadar her alanda sürdürülebilirlik, bu gelişmelerle ilgili. Türkiye'de yerel yönetimler düzeyinde bu konuların en yakından takip edildiği yerlerin başında İstanbul'un Başakşehir ilçesi geliyor. Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu göreve geldiği ilk günden itibaren bu alanda çalışıyor, proje üretiyor. Gayretlerinin sonucu olarak Başakşehir "Sıfır Atık" fikrinin ete kemiğe büründüğü yer haline gelmiş. Atılan adımların sonuçlarını görmek üzere Başkan Kartoğlu'nun davetiyle dün Başakşehir'e gittim. Emlak Konut Fuat Sezgin İlkokulu'nda öğrenciler, öğretmenler ve yöneticilerle bir araya geldim. Başakşehir'de bilim ve teknoloji konularının sevdirilmesi ve takip edilmesi amacıyla kurulan Living Lab'e ait robotun gösterisini izledim. Başkan Kartoğlu'nun tasarladığı maskotlar, müzik ve danslarıyla çocukları eğlendirdi. Öğrenciler de geri dönüşümlü malzemeler kullanarak yaptıkları kıyafetlerle mini defile gerçekleştirdi.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Başkan Kartoğlu sohbetimizde bu dönem, kentsel dönüşüm, sıfır atık ve gençlere dönük çalışmaları en önemli üç öncelik olarak gördüklerini anlattı. "Sıfır Atık" konusunda da şu somut çalışmaları yapmışlar:

İstanbul ortalamasında günlük kişi başına 1.2 kilogram atık ve çöp üretilirken bu oran Başakşehir'de 0.69 gramda kalmış.
17 farklı türdeki atıkların toplandığı '1. Sınıf Atık Getirme Merkezi' ile ambalaj atıklarının ayrıştırılması ve tekrar ekonomiye kazandırılmasını sağlayan iki ambalaj atığı ayrıştırma tesisi kurulmuş.