SAHA İstanbul'un gelişimi etkileyici
SAHA İstanbul kısa süre içinde ülkemizin en önemli savunma ve havacılık kümelenmesi haline geldi. Türkiye'nin önde gelen savunma sanayii kuruluşlarının yanı sıra çok sayıda ülkeden heyetin katıldığı SAHA İstanbul'u ziyaret ettim. İstanbul Yeşilköy'deki İFM fuar merkezinde düzenlenen etkinlik her geçen yıl daha fazla ilgi görüyor, katılımcı sayısı da bu doğrultuda artıyor. SAHA İstanbul'un temel hedeflerinden biri Türk savunma, havacılık ve uzay sektörünün, yerlilik oranlarının artırılması, uluslararası rekabette üst seviyelere taşınması için üyelerin teknolojik yetkinliklerini geliştirmek ve uluslararası etkileşime açmak.
strong class"read-more-detail"Haberin DevamıBunun yanında kamuoyunun bu gelişmelerden haberdar olabileceği, gelip görüp dokunarak hissedebileceği bir ortam yaratmak da diğer bir hedef. SAHA İstanbul'u Teknofest ile birlikte düşününce gerçekten güzel bir sinerji ortaya çıkmış oluyor. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) standında Türkiye'nin halen üzerinde çalışılmakta olduğu Kaan ve Altay tankı gibi büyük projeleri hakkında bilgiler paylaşılıyordu. Türkiye'nin en köklü kuruluşlarından Aselsan ise elektronik harp sistemlerinden siber güvenlik modellerine kadar bir dizi çalışmayı sergiliyordu. Sarsılmaz Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş ile otonom robot sistemlerinden farklı kalibrelerdeki makineli tüfeklere kadar geniş bir yelpazede neler ürettiklerini konuştuk.
Aliş halen Savunma ve Havacılık Sanayii İhracatçıları Birliği (SSI) Başkan Yardımcılığı görevini sürdürüyor. Kendi know how'larını ve tasarım güçlerini kullanarak geliştirdikleri Sarbot robotun çok yakında yüzde 100 yerlilik oranına ulaşacağını söyledi. Arama kurtarma faaliyetlerinden her türlü muharebe ortamında görev yapmaya hazır hale geldiğinin altını çizdi. ATAK helikopterlerinde kullanılmak üzere geliştirdikleri ateş sistemlerini de TUSAŞ ile birlikte kurdukları şirket bünyesinde üretmeye devam ettiklerini ifade etti. Çok yakında yeni sürprizleri kamuoyuyla paylaşacaklarını müjdeledi.
Sektörün çok başarılı isimlerinden Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ile konuştuk. Öncelikle güdümlü, 8 kilometreye kadar menzilli Cirit füzelerini fırlatan mobil aracı gösterdi. Pusu isimli bu platform özellikle asimetrik savaş ortamında son derece önemli olacak gibi görünüyor. Murat İkinci, özellikle çok önem verdikleri lazer güdümlü 155 milimetrelik top mermisini de tanıttı. Ayrıca düşük bütçeli kullanıcılar için uygun olabilecek lazer güdümlü tanksavar füzesi L-Omtas'ın özelliklerini anlattı. Roketsan'ın her yıl dolar bazında yüzde 20 oranında gelirini artıran bir şirket olduğunu hatırlattı. Latin Amerika pazarı dahil birçok yeni pazarda etkili olmaya başladıklarını ifade etti.