Neden bu kazaların önüne geçemiyoruz

Ankara Polatlı'da dün çok üzücü bir kaza meydana geldi. Ağrı'dan İzmir'e gitmekte olan 06 AAV 951 plakalı Öz Ağrı Seç isimli şirkete ait otobüsün karıştığı trafik kazasında 9 kişi hayatını kaybetti. 27 kişi de ağır yaralandı. Otobüs, resmen geçidin ayaklarına saplanmış ve konserve kutusu gibi ortadan ikiye ayrılmış. Şimdiye kadar gördüğüm en feci kazalardan biri. Ülkemizde karayolu güvenliği konusunda uzun süredir kamuoyunu, otoriteleri uyarmaya, risk ve hataları düzeltmeye odaklanıyorum. Geçen zaman içinde en küçük bir ilerleme, iyileşmeye tanık olmadım. Maalesef Türkiye -altyapı alanında önemli gelişmeler olmasına karşın- karayolu ulaşımında bir üçüncü dünya ülkesi görünümü arz etmeye devam ediyor. Havayolu ulaşımında çok iyi bir seviyede olmamız bu alanın çok iyi denetlenmesi ve uluslararası standartların harfiyen uygulanmasıyla ilgili. İstanbul-Ankara arasında çok sık otomobille yolculuk yaptığım için olup bitenlere bizzat tanık oluyorum. Kazaların önemli kısmına otobüs, TIR ve kamyon gibi ağır vasıtalar karışıyor veya neden oluyor. Ağır vasıtalar yarışıyor, hatta slalomlar yaparak ilerliyor. Türkiye en fazla ölümlü kazaların yaşandığı ülkeler listesinden çıkamıyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Kazaların sebeplerini bir kez daha özetlemek istiyorum:

1- Sürücülerin ve muavinlerin yaşam koşulları çok kötü. Çalışma saatleri uzun, maaşlar düşük.
2- Denetimler yetersiz, cezalar caydırıcı olmaktan uzak.
3- Uykusuz yola çıkıyorlar, molalarda yenen ağır yemek sonrası mikro uyuklama (gözlerin anlık olarak kapanması durumu) meydana geliyor. Alkol, uyuşturucu vb. madde etkisinde araç kullananlar var.
4- Sürücülerin geçmişteki hatalarının düzgün bir kaydı yok. Vahim yanlışları tekrarlayanlar yeniden direksiyon başına geçebiliyor.
5- Eğitimleri ya hiç yok ya çok yetersiz.
6- Otobüslerde emniyet kemerleri yeterince denetlenmiyor.
7- Dijital takograf ve teknik bakım çok önemli iki başlık.
8- Bilet fiyatları üzerinden büyük rekabet yaşanıyor. Kalite ve güvenlik göz ardı ediliyor.
9- Mevsim ve yol koşullarına uygun lastik kullanılmıyor.
10- Araçlarda yeterli güvenlik donanımı bulunmuyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı