Milli Teknoloji Hamlesi Türkiye'yi güçlendirecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile yaptığımız her toplantı dolu dolu geçiyor, yüzlerce farklı başlıkta atılan adımları ve yeni hamleleri öğrenme imkânı buluyorum. Bakan Kacır, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki parlak öğrencilik yıllarının ardından genç yaşta siyasete girdi ve AK Parti kabinelerinin en genç, en çalışkan isimlerinden biri olarak takdir topladı.

Bu kez Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'nun davetinde bir araya geldik. Yıldız Teknik Üniversitesi, İTÜ ve İstanbul Üniversitesi başta olmak üzere saygın akademik kurumlarımızın temsilcileri, araştırmacılar ve bazı basın mensuplarının katıldığı etkinlikte Esenler Belediye Başkanı Göksu, kentsel dönüşümde rekor seviyede yol aldıklarını anlattı ve bir bilim merkezi ile teknokent kurmak üzere kolları sıvadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Fatih Kacır, son dönemde yaptıkları çalışmaları özetledikten sonra katılımcıların görüş ve önerilerini dinledi ve iyileştirilmesi beklenen konularla ilgili notlar aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın ilgi ve sorumluluk alanı çok geniş. Neredeyse temas etmedikleri başlık yok. Bununla birlikte esas olarak yüksek teknolojinin geliştirilmesi, gençlerin ve girişimcilerin teşvik edilmesi, savunma sanayii adımlarının güçlendirilmesi, yapay zekâ, robotik ve inovasyon alanlarının önceliklendirilmesi, ana vizyonu oluşturuyor.

Nitekim geçen sene Las Vegas'taki CES'te (Tüketici Elektroniği Fuarı) Sanayi Bakanlığı tarafından desteklenen gençlerin ne kadar özgün projelere imza attıklarına bizzat tanıklık etmiştim. İzlenimlerimi özet hâlinde paylaşmak istiyorum:

2030 yılına kadar 30 milyar dolarlık teşvik hedefiyle yola çıkılan HIT-30, Cumhuriyet tarihinin bu başlıktaki en büyük projesi durumunda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle başlatılan bu girişimle farklı alanlarda ciddi başarılar hedefleniyor.

Samsun-Adana ve Mersin aksı, Türkiye'de gelişme ve kalkınmanın yeni lokomotif bölgesi olacak. 18 şehirde yeni sanayi bölgeleri ve mega endüstriyel parklar kurulacak. Böylece bütün ekonomik faaliyetlerin İstanbul gibi merkezlerde toplanmasının önüne geçilecek.

Haberin Devamı

TÜBİTAK, savunma sanayii alanından hayat kurtaran teknoloji çözümlerine kadar bir dizi önemli kategoride Türkiye'nin itici gücü olmaya devam edecek. Yeni projeler ve araştırma programlarıyla konumu daha da güçlendirilecek.

Türkiye Uzay Ajansı, açıklanan hedef ve programları doğrultusunda çalışmaya devam edecek. Türkiye'yi bir üst lige çıkaracak çalışmaların önemli platformlarından biri olacak.

Türkiye güneş panelleri ve beyaz eşya üretiminde Avrupa'da bir numara. Bakan Kacır, beyaz eşya üreticilerinin özellikle çeşitli tipte ev araç gereçleri ve insansı robotlar alanında daha fazla atılım içinde olmasını bekliyor.

Türkiye mutlaka kendi nükleer reaktörünü geliştirecek. 2030'a kadar yerli-millî reaktör çalıştırılacak. Küçükçekmece Araştırma Reaktörü yeniden devreye alınacak. Nükleer reaktör teknoparkı kurulacak. Modüler reaktörler önceliklendirilecek.