Marmara Denizi'ni el birliğiyle kurtaralım
İstanbul ve Marmara Denizi kıyılarını paylaşan illerin büyük sorunu deniz kirliliği. Kamuoyunda son yıllarda 'müsilaj' kavramıyla öne çıkan bu olgu, çok büyük bir tehdit olmaya devam ediyor.
Deniz yüzeyindeki kirli tabakanın görünürlüğünün azaldığı dönemlerde konu çözülmüş sanılıyor. Oysa tehlike çok büyük boyutta tehdit olmaya devam ediyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteği ile İzmit Körfezi'nde çok büyük bir temizleme çalışması yürütüyor. Türkiye'nin en büyük çevre projesi olarak adlandırılan çalışma, bütüncül etkileri açısından bakıldığında aslında tüm Marmara'yı kapsamakta.
Haberin DevamıKocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ile bu konuyu detaylı konuştuk. Dip çamuru projesinde 8 milyon ton çamurun 1 milyon tonunu çıkardıklarını, müsilajın önüne geçilmezse Marmara Denizi'nin öleceğini söyledi ve diğer şehirlerdeki kirlilik konusunda ciddi uyarılarda bulundu.
Müsilaj tehdidini siyaset üstü bir mesele olarak gördüğünü belirten Başkan Büyükakın: "Biz 23 tane arıtma tesisi kurduk, evsel atıkları arıtmadan denize vermiyoruz. Tesislerimizin yüzde 75'i ileri biyolojik arıtma sağlıyor. Biz üzerimize düşeni fazlasıyla yapıyoruz. Ancak Marmara'da evsel atık bırakanların yüzde 53'ü sadece ön arıtma kullanıyor. Bu oranın yüzde 97'si İstanbul'dan kaynaklı. Bunları arıtmadan denize verirseniz müsilajın önüne geçmek mümkün değil. Yapılması gereken, biyolojik ve ileri biyolojik arıtma tesislerinin kurulmasıdır" dedi.
Kocaeli Belediyesi'nin Su Kalitesinin İzlenmesi Projesi'nde, 70'in üzerinde derede ıslah çalışması gerçekleştirilmiş. Başkan Büyükakın, denizi kirleten tesislere çok ciddi cezai yaptırımların uygulandığını, belediyenin bu tip durumların önüne geçmek için acil müdahale ekibi olduğunu hatırlattı. Bu sayede denizde, kıyıda ya da derelerde meydana gelen bir kirlenme olduğunda; emici pedler ve sosisler, deniz-petrol bariyeri, petrol toplama cihazı ve sorbent yastıkları kullanılarak hemen müdahale sağlanıyor.
'Mavi Takım' çalışması kapsamında da 4 adet deniz süpürgesi, deniz yüzeyini süpürerek tüm çöpleri toplayabiliyor.
Haberin DevamıArıtılmayan sulardaki fitoplanktonlar, gereğinden fazla doğal olmayan atıkla besleniyor; beslenirken deniz dibindeki oksijeni kullanıyor, iklim değişikliği gibi farklı etkenler nedeniyle de salgıları müsilaja neden olabiliyor.