Heybeliada Ruhban Okulu 2026 sonunda açılabilir
Din adamı yetiştiren Hıristiyan okulları arasında dünyada en önemlilerinden biri olarak kabul edilen Heybeliada Ruhban Okulu 1844'te kurulmuştu. 1971'de yapılan özel üniversitelerle ilgili yasal düzenleme nedeniyle ise kapatılmıştı. O tarihten günümüze kadar faaliyetlerini durduran okulun yeniden açılması konusunda devletin ilgili birimleri ile Rum Patrikhanesi arasındaki görüşmeler son aşamaya geldi.
Patrikhane, şu ana kadar okulun, dini kurumların beklentilerini karşılayacak ve Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde açılabilmesi yönünde yoğun bir çalışma yürüttü. Patrikhane ile Millî Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasındaki yoğun istişareler sonunda belli bir olgunluğa ulaşıldı. Okulun açılmasının önünde öğrendiğim kadarıyla engel yok. Bundan sonra teknik görüşmeler sürdürülüyor. Görüşme trafiğine Patrikhane adına bazı akademisyenler, din adamları ve Rum toplumunun önde gelen sivil temsilcisi Laki Vingas da katılıyor.
Haberin DevamıRuhban Okulu konusunda CNN Türk'teki röportajımızda ilk kez benim sorum üzerine Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okulun açılması konusuna olumlu baktıklarını ifade etmiş "Okulun açık olmasını arzu ederim" demişti.
Nitekim Mayıs 2024'te de olası yol haritasının belirlenmesi için Ruhban Okulu'nu ziyaret etmişti. Bu sürecin yeniden ivme kazanmasında Bakan Tekin'in yapıcı katkısı ve rolü büyük. Önceki dönemlerde AK Partili Egemen Bağış, Ömer Çelik, Hüseyin Çelik ve Bülent Arınç gibi önemli isimler de Ruhban Okulu'nun açılması konusunda olumlu görüşler açıklamışlardı ancak çeşitli gerekçelerle açılma kararı verilmemişti. Geçtiğimiz günlerde görüşüne başvurduğum Avukat Kezban Hatemi, Ruhban Okulu'nun yeniden faaliyete geçmesinin önünde herhangi bir hukuki engel bulunmadığını ifade etti. Patrik Bartholomeos ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında uzun süredir sıcak ve yakın bir diyalog bulunuyor.
Patrik Bartholomeos, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en son Ankara'da verdiği iftar davetinde de yer almıştı. Erdoğan, son dönemde çeşitli açıklamalarında da ülkemizdeki dinî inanç gruplarının ibadetlerini yerine getirirken herhangi bir engelle karşılaşmamasına büyük önem verdiklerinin altını çizmişti. Cumhuriyet tarihinin ilk kilise inşaatı da bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın süreci yakından takip etmesiyle gerçekleşmiş, İstanbul Yeşilköy'de törenle Mor Efrem Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi açılmıştı.