Dünya çapında iki merkez gördüm
Konya, tarihî kültürel birikimi, ekonomik potansiyeli ve insan kaynağıyla Anadolu'nun en önemli şehirlerinden biri. Selçuklu İmparatorluğu'na başkentlik yapmış, Bizans ve Osmanlı'da kritik bir yerleşim alanı olarak stratejik konumunu korumuş bir yer.
Konya, modern Cumhuriyetimizde de Türkiye'nin kalkınma hamlesinin lokomotifi oldu. Bugün, iş makinelerinden tarım ve hayvancılık alanına kadar farklı sektörlerde ülkemiz ekonomisine çok ciddi kaynak sağlıyor.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, başarılı iletişimi, çalışkanlığı ve vizyonuyla Türkiye'deki yerel yöneticiler arasında çok dikkat çeken ve saygı gören bir isim. Hâlen belediye başkanlığında ikinci dönemini sürdüren Altay, bu göreve gelmeden önce de Konya'nın merkezindeki Selçuklu ilçesinin belediye başkanlığını yapıyordu.
Haberin DevamıBaşkan Altay, kahvaltılı sohbetimizde şehirde yapılanlar, turizm yatırımları, tarım-hayvancılık ve iklim değişikliğinin etkileri konusunda önemli bilgiler paylaştı. Aldığım notları ayrıca paylaşacağım.
Konya'ya yaptığım bir günlük ziyarette daha önce görmediğim bazı kurumlara gitme fırsatı buldum. Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halka İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Bilgiç benim ilgi alanıma giren konularla ilgili çok yoğun ve güzel bir program hazırlamış. Kısa süre içinde çok şey öğrenme fırsatı buldum.
SOBE (Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı), DOSD (Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi) ve Darülmülk Sergi Sarayı'na gittim. Gördüklerimden çok etkilendim.
Kesinlikle şunu söyleyebilirim SOBE ve DOSD'un, fonksiyonu, işleyiş şekli, imkânları ve gösterilen özen gibi kriterlerde Türkiye'de bir eşi benzeri yok. Hatta dünyada da sayılı merkezler arasındalar.
Her iki kurumda da desteğe ihtiyacı olan bireylere, uzman eğitmenler eşliğinde geniş kapsamlı hizmet sunuluyor.
Otizm görülme sıklığı çok artan bir gelişim bozukluğu. Son verilere göre her 36 çocuktan birinde görülüyor.
SOBE, küçük atlar (midilliler) yüzme havuzu, oyun alanı, alet ve araç gereç kullanma bölümleriyle mükemmel bir eğitim yerleşkesi. 400'e yakın öğrenciye birebir eğitim veriliyor. Şu anda 500 kişi burada eğitim görmek üzere sırada bekliyor.
Haberin DevamıSOBE Vakfı, ulusal ve uluslararası alanda model bir kurum olarak otizm alanında eğitim danışmanlığı hizmeti veriyor. Vakıf, şu anda Türkiye genelinde 7 ilde ve 2 farklı ülkede otizmli bireylerin eğitsel ihtiyaçlarını belirliyor.