Büyük demiryolu seferberliği başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Ankara'daki tarihi garda iftar davetinde bir araya geldik. Bakan Uraloğlu kamuoyunun gündeminde merak edilen projelere ilişkin geniş çerçevede önemli açıklamalar yaptı.

Özetle paylaşıyorum:

Suriye İle Temas

Türkiye, Suriye ile karayolu, demiryolu, havayolu, denizcilik ve iletişim alanlarında temas halinde. Mevcut karayolları bir eylem planı çerçevesinde ele alınacak. Suriye tarafında tahrip olan yaklaşık 50 kilometrelik bir demiryolu hattını tamir edeceğiz. Yapabilirsek Şam'a kadar demiryolu bağlanacak.

Haberin Devamı

Şam Havalimanı

Şam Havalimanı Türkiye'nin teknik desteğiyle ayağa kaldırıldı. Bazı sistemleri kurduk. Bir kısım radarların da temin edilerek kurulması lazım. Yerli ve milli de olsun istiyoruz. ASELSAN üretimlerini yürütüyor. Arkadaşlarımız sahada. Türk Hava Yolları, ilk etapta haftada 3, şimdi ise 5 olan Şam-İstanbul seferleriyle Suriye'yi bütün dünyaya bağladı. Sabiha Gökçen'den Pegasus'un, Esenboğa'dan Ajet'in Şam'a uçuş talepleri var. Bize göre uygun, karşı tarafla görüşüyoruz. Geçen hafta Sivil Havacılık Otoritesi Türkiye'deydi. Muhtemelen o da başlayacak.

Demiryolu Ağımız 28 Bin 500 Kilometreye Çıkacak

Türkiye'nin mevcut 13 bin 919 kilometrelik demiryolu ağını 2028'e kadar 17 bin 500 kilometreye çıkaracağız. Bu hedefte Ankara-İzmir, Mersin-Adana-Gaziantep, Yerköy-Kayseri, Halkalı-Kapıkule ve Bilecik-Bursa-Osmaneli, Karaman-Ulukışla gibi hatları var. Tabii bizim hedefimiz 28 bin 500 kilometre.

Kuzey Demiryolu

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek olan demiryolu için Dünya Bankası ile yapılan görüşmeler olumlu ilerliyor. Gebze, Sabiha Gökçen, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul Havalimanı, oradan Halkalı'ya kadar inecek olan yaklaşık 120 kilometrelik hattın aşağı yukarı kredisini temin ettik. Önümüzdeki aylarda ihalesini yapacağız.

80 Dakikada İstanbul-Ankara

Mevcut hızlı trenlerle Ankara-İstanbul arasında 4 saat 20 dakikada seyahat edilebiliyor. Bilecik'teki tüneller tamamlandığında bu süre 3.5 saate düşecek. Bu da yetmeyecek. Biz doğrudan süper hızlı trenin de proje çalışmalarına başladık. Saatte 350 kilometre hızla 80 dakikada gitmiş olacağız.

Haberin Devamı

Kendimiz Üretiyoruz

Demiryolunu yapmak kadar, demiryolu araçlarını üretmek de kıymetli. Lokomotifimizden vagonlarımıza kadar kendimiz üretiyoruz. 225 kilometre saat hızla gidecek trenimiz bütün hızlı demiryolu hattımızda seyahat edebilecek. 160 kilometre hızla giden milli elektrikli tren setini önceki aylarda hizmete aldık. Prototipin ilk üretimini önümüzdeki sene bitirip denemelere başlayacağız. 2027, seri üretime geçme ile ilgili hedefimizdir.

Bin 400 Km Metro

İstanbul'un trafiğini yüzeyden çözme ihtimali yok. Çözüm raylı sistem hatları. İstanbul'un bin 400 kilometre metro hattına ihtiyacı var. Şehir içinde ulusal ve uluslararası bağlantıları sağlayan hatlar haricinde metro hatlarının yapımı ilgili belediyelere ait. Eğer belediye bunu Bakanlık üzerinden yaptırmak ister de Bakanlık, Cumhurbaşkanımızın onayıyla bunu üzerine alırsa yapabilir.

Esenboğa'ya Metro Hattı

Haberin Devamı

Etlik Şehir Hastanesi ile Pursaklar ve Çubuk bölgesindeki yapılaşmayı da dikkate alarak projede bir revizyon başlattık.

Ankara-İstanbul yolu

Ankara-İstanbul arasında, özellikle İstanbul'dan gelirken, Kuzey Marmara Otoyolu'ndan çıktıktan sonra neredeyse şehir içi trafiğe girilmiş gibi oluyor. Şu anda Bolu Dağı'ndaki trafik 50 binlere yaklaştı. 80 binler hizmet seviyesinin iyice düştüğü, artık saatlik akım hızının 80 kilometrelerin altına düştüğü bir seviyedir. Bize 10 yıl sonra burada yeni bir otoyol lazım olacak diye hesap ediyoruz. Burada coğrafyanın en müsaade ettiği güzergâh; Sincan, Nallıhan, Beypazarı üzerinden doğrudan Akyazı'ya çıkan hattır.