Bugün havacılığımız için önemli bir gün
Türk havacılığı açısından bugün gerçekten önemli bir başlangıca tanıklık edeceğiz. İstanbul Havalimanı İGA dünyada Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra üç uçağın aynı anda iniş kalkış yapabileceği bir kapasiteye kavuşuyor. Bu gelişme Avrupa'da da bir ilk olma niteliğine sahip.
Bu bilgiyi ilk kez Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu CNN Türk'te Antalya Havalimanı yeni terminal binasından yaptığımız özel yayında açıkladı.
Uraloğlu kabinenin konularına hakim ve en çalışkan isimlerinden. Bakan ile havacılıktan demiryolları ve karayollarındaki en son projelere kadar hayli geniş kapsamda konuları ele aldık.
Haberin DevamıAbdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nda üçlü iniş kalkışların başlamasıyla bir gün ve saat içinde uçuş trafiklerinde artış olacağını, bunun ciddi oranda verimlilik sağlayacağını, bekleme sürelerinin azalmasının da beraberinde tasarruf getireceğine işaret etti.
Uraloğlu'nun verdiği bilgiye göre halen 110'dan fazla havayolu kuruluşu İGA'ya uçuş yapıyor. Halen kuzey güney hattında 3 pist bulunuyor. Doğu batı aksında yeni pistin bitmesi planlanıyor. Bu yeni pist sadece kalkışlar için kullanılacak. Yeni yatırımların devamında kuzey güney pisti sayısı da 5'e çıkacak.
Önemli bir not daha paylaşmak istiyorum. İstanbul Havalimanı ile ilgili bu üçlü yaklaşmada yönlendirmeyi Atatürk Havalimanı yapacak. Atatürk Havalimanı bu fonksiyonuyla da Türk havacılık ekosisteminin önemli bir parçası olmaya devam edecek. Zira halen bu havalimanımızda kış aylarında 80, yaz aylarında 130 uçuş gerçekleştiriliyor. Trafikler açısından bakınca Türkiye'deki ilk 10 havalimanı arasında yer alıyor.
Atatürk Havalimanı'nda genel havacılık, kargo ve uçak bakım faaliyetleri devam edecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yürütülen Silikon Vadisi de hayata geçirilmiş olacak.
Sabiha Gökçen Havalimanı konusunda da yeni bilgiler var. T1 yani eski terminalin mayıs ayına yetiştirilebileceği ifade edilmişti, ancak burası uzun süre kullanılmadığı için işlemler biraz uzuyor. Muhtemelen sonbahara kalacak. Bununla birlikte mevcut havalimanında bazı düzenlemeler yaparak yaya hareketinin olduğu yerlerdeki yapıları kaldırılarak bir rahatlama sağlanmış olacak.
Haberin DevamıMevcut Malezyalı işletmeci ile yeni terminal konusunda görüşülüyor ancak henüz bir mutabakat sağlanmış değil. Proje, başladıktan sonra 2 yıl içinde tamamlanmış olacak. Bu arada Sabiha Gökçen Havalimanı'nın Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) iştiraklerinden biri olduğunu da hatırlatmakta fayda var.