Bu saldırıların beyni bulunmalı

Sarıyer'deki Santa Maria Latin Katolik Kilisesi'nde bir kişinin silahla vurularak öldürülmesini şiddetle kınıyorum. Katledilen Tuncer Cihan isimli vatandaşımızın ailesine başsağlığı dilerim. Ayrıca pazar ayini sırasında vahim olayın yaşandığı kilise cemaatine ve yetkililerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İstanbul gibi çok kültürlü ve dünya açısından son derece önemli bir yerde bir ibadethaneye yönelik silahlı saldırı doğal olarak dünyanın gözünün buraya çevrilmesine neden oluyor.

İstanbul her dinin mensupları için kucaklayıcı, ibadethanelerin açık olduğu muazzam bir şehirdir. Ülkemizde bu ortamı gölgelemek ve farklı ajandaları uygulamak isteyenler geçmişte de kilise ve sinagoglara saldırılar düzenlemişti. El Kaide, İslami Cihad, DEAŞ gibi terör örgütleri bu hedefler aracılığıyla Türkiye'de istikrarı baltalamaya çalışmışlardı.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Papa Jean Paul'ün 1981 yılında silahla vurulmasının ardında da Mehmet Ali Ağca isimli bir Türk'ün bulunması Batı-Hıristiyan kamuoyunda Türkiye ve Türkler hakkında uzun süre olumsuz yorumların yapılmasına neden olmuştu. Türkiye bugüne kadar PKK teröründe olduğu kadar cihatçı ve selefi terör örgütlerinin eylemleri nedeniyle de ağır sonuçlarla karşılaştı. Önemli bir turizm, kongre ve ziyaret ülkesi olduğumuz için de seyahat uyarılarıyla karşılaştık. Toplu rezervasyon iptalleri oldu, çok ciddi ekonomik kayıplara uğradık.

CUMHURBAŞKANI'NIN TELEFONU

Santa Maria Kilisesi'nde gerçekleşen saldırının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üzüntülerini dile getirmek üzere Latin Katolik toplumu önderlerini araması ve konunun bizzat takipçisi olacağını söylemesi son derece önemliydi. Erdoğan'ın telefonu Türkiye'nin ayrım gözetmeksizin terör örgütleriyle mücadeledeki kararlılığını vurgulaması ve ülkemizdeki farklı inanç gruplarına güvence verilmesi bakımından da altı çizilmesi gereken bir girişimdi. Bu saldırının faillerinin çok kısa bir süre içinde yakalanması memnuniyet verici.

İki katil zanlısının sorgulanmasıyla örgüt bağlantılarının hızlıca tespit edilip sadece tetikçilerin değil Türkiye'yi kaosa sürüklemek isteyen yapıların ortaya çıkarılmasını umuyorum. DEAŞ (IŞİD) örgütü, internet sitesi aracılığıyla Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırıyı üstlendi. Tutuklananlardan biri Tacikistan, diğeri Rusya uyruklu. Emniyet ve MİT raporlarında da kısa bir süre önce Türkiye'deki kilise, sinagoglara saldırı hazırlığı içinde olduğu ifade edilen bazı DEAŞ mensuplarına operasyon yapıldığı bilgisi paylaşılmıştı.