Bilime verilen bu destek çok değerli
Bu yıl dördüncü kez verilecek olan İlim Yayma Ödülleri'nin hazırlığı amacıyla İstanbul'da Beşiktaş Four Seasons Otel'de düzenlenen kahvaltılı sohbet toplantısına davetliydim. İlim Yayma Ödülleri etkinliklerini ilk başladığı günden bu yana yakından takip ediyorum, yapılan çalışmaları Türkiye'de akademik gelişim açısından çok değerli buluyorum.
Etkinliğe; İlim Yayma Vakfı Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün ve İlim Yayma Ödülleri Heyet Başkanı Prof. İdris Sarısoy'la birlikte medya kuruluşlarının yöneticileri ve sponsor temsilcileri de katıldı. Bilal Erdoğan, hangi amaçla yola çıkıldığını ve ödül değerlendirme sürecini anlattı.
Haberin DevamıErdoğan, "Türkiye'nin en büyük akademik ödülü dediğimiz zaman miktar olarak da bu geçerli, öbür taraftan yapılış itibarıyla da geçerli" dedi. İlim Yayma Ödülleri'nin bu yönüyle diğer projelerin önüne geçtiğinin altını çizdi. Erdoğan, "Dünyada yaygın olarak bilinen akademik ödüller de dâhil genelde değerlendirme süreçleri çok steril bir şekilde yapılmıyor, İlim Yayma Ödülleri bu yönüyle de çok özel gerçekten. Dünyada bu tür akademik ödül veren kurumlar arasında işin sistematiği itibarıyla da çok özgün çok özel bir iş yapılıyor" ifadelerini kullandı.
Erdoğan, gençlerin bilime teşvik edilmesi için çabaladıklarının altını çizdi. "Bir ülkenin geleceğinin en önemli teminatının bu tür üst düzey akademik çalışmalar olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Bilal Erdoğan, inanç ve geleneklerimizde öğretmenliğin peygamber mesleği olarak nitelendirildiğini vurguladı. "Toplum olarak da ilimle hemhal olanı daha itibarlı görmemizin çok önemli olduğuna inanıyoruz, ümit ediyoruz ki İlim Yayma Ödülleri yıllarca buna da hizmet eder" dedi.
Basın toplantısında konuşan İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün, yola çıkış mottolarının 'güzel insan yetiştirmek' olarak belirlendiğini dile getirdi. Bilimsel çalışmaları hep desteklediklerine değindi.
TAKVİM NASIL İŞLİYOR
Ödüllere dair başvuru süreci 31 Temmuz'a kadar sürüyor. 3 farklı kategoride başvurular alınıyor. Ödüller iki yılda bir düzenlenen törenle sahiplerine veriliyor. 'Büyük Ödül' kategorisinde 5 milyon TL, 'Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri'' kategorisinde 2 milyon TL, 'Sosyal Bilimler' kategorisinde de 2 milyon TL olmak üzere toplamda 9 milyon TL takdim edilecek.