R-PET çevreci mi

Geri dönüşüm polyester kullanılan giysiler, normaline oranla her yıkamada 2 kattan daha fazla mikroplastiği doğaya saçıyor. Doç. Dr. Özkan, plastik kullanımını azaltıp, pamuk, keten, kenevir ve yün gibi doğal liflerin sürdürülebilir kullanımına yönelmeyi öneriyor

Geri dönüştürülmüş PET şişelerinden üretilen tekstil ürünleri moda dünyasında hızla yaygınlaşıyor. Peki PET'lerin ikincil kullanımı gerçekten çevreci bir adımı mı Geri dönüşüm polyester kullanılan giysiler, sağlık açısından herhangi bir tehdit barındırıyor mu Aslında "rcycle PET", yani geri dönüşüm PET'lerin tekstil sektöründe kullanımı tam anlamıyla yeşil bir çözüm değil. Çünkü PET şişelerin geri dönüşümünden elde edilen kumaş, doğrudan petrokimya endüstrisinin ürettiği elyafa oranla çok daha fazla mikroplastik kirliliğine neden oluyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İki kattan daha fazla mikroplastik

Geri dönüştürülmüş polyester ile normal polyesterin mikrolif salınımı ve performans özellikleri üzerine araştırmalar gerçekleştiren Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. İlkan Özkan, dönüştürülmüş polyesterin diğerine oranla her yıkamada 2 kattan daha fazla mikroplastiği doğaya saçtığına dikkati çekiyor. Bunun PET'lerin dönüşüm prosesinden kaynaklandığını ve dönüşüm sonrası elde edilen malzemenin mukavemetinin diğerine oranla daha düşük olduğunu anlatan Doç. Dr. Özkan, "Genel olarak PET'e ikincil kullanım alanı sağlamak çevreci gibi gözükse de artıları ve eksileri bir arada değerlendirdiğimizde çevreye çok fayda sağlayan bir üretimden bahsedemiyoruz. Çünkü dönüştürülmüş plastik tüketimi arttıkça, dolaylı olarak su kaynaklarında kirlilik de artacak. Çevreci olan yaklaşım; plastik kullanımını olabildiğince azaltıp, pamuk, keten, kenevir ve yün gibi doğal liflerin sürdürülebilir kullanımına yönelmektir" diyor.

Nem tutma kapasitesi

Diğer yandan r-PET'lerden elde edilen kıyafetlerin vücutla temasına yönelik endişe taşıyan tüketiciler de var. Dayanımının düşük olması nedeniyle r-PET giysilerden mikroplastik maruziyetinin daha yüksek olması muhtemel. Özellikle iç çamaşırı gibi vücuda doğrudan temas eden giysilerde polyesterden uzak durulması öneriliyor. Pamuğun nem tutma kapasitesi 8-9 birim iken, polyesterde bu oran 0.4 birime kadar geriliyor. Bu nedenle ısı ve nem konforu açısından, hem normal hem de dönüştürülmüş polyester ciddi eksiler barındırıyor. Bir başka husus da geri dönüşüm işlemi esnasında kullanılan kimyasalların güvenlik risk değerlendirmesine yönelik eksikler. Mesela klor bazlı ağartıcılar kullanılması hem çevre hem de sağlık açısından riskli görülüyor.