AB'nin kafası karışık!

Avrupa Birliği'nin (AB) terör örgütleri listesinde yer alan Hamas'ın İsrail'e yönelik şiddetli saldırıları sonrasında, Avrupa ülkelerinin Filistin'e sağladığı mali yardımlar konusunda tartışma çıktı. Almanya'da yayınlanan "Welt Am Sonntag" gazetesi, Hamas'ın İsrail'e karşı düzenlediği ve 1000'e yakın kişinin ölmesi, 2500'i aşkın kişinin de yaralanmasına neden olan terör saldırısında Almanya'nın da dolaylı payı olduğunu iddia etti.

Gazete, Almanya'nın, Filistin'de terör örgütlerine yakınlığıyla bilinen okullarda ders kitaplarını finanse ettiğini hatırlatarak, Hamas'ın bu mali imkanlardan yararlanarak saldırılar için kaynak oluşturduğunu, daha fazla militanın örgüt saflarına katılmasına neden olduğunu savundu. Bununla birlikte Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, önceki gün, Berlin'in Filistin yönetimine sağladığı mali yardımları gözden geçireceğini açıkladı. Avrupa Komisyonu ise, AB'nin Filistin'e bu yıl vermeyi taahhüt ettiği 691 milyon euro'luk mali yardımı tamamen donduracağını açıkladı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Komisyon'un Genişleme ve Komşuluktan Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi de, Filistin'e mali yardımları askıya almaya karar verdiklerini açıklayarak, AB içerisinde dev bir tartışmanın fitilini yakmış oldu. Geleneksel olarak her koşulda Filistin'e verdiği destekle bilinen İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, Avrupa Komisyonu'nun mali yardımların askıya alınacağı açıklamalarını ağır bir dille kınadı. AB dönem başkanlığını üstlenen İspanya ise, yardımların kesileceğine yönelik olarak kararın kesinleşmediğini hatırlatarak, Filistin halkının bu olayların mağduru olmaması gerektiğini vurguladı. Fransa da, AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde Paris'in Filistin yönetimine yardımların kesilmesine karşı olduğunu dile getirdi.

Karardan dönüş...

Bu arada Avusturya, Slovakya ve Çekya, Filistin'e yaptıkları mali yardımları askıya alma kararı alırken, Avrupa Komisyonu'nun insani yardım ve kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic, Filistin halkına insani yardımın ihtiyaç duyulduğu sürece devam edeceğini açıklayıp, Avrupa Komisyonu'nun kararından diplomatik şekilde geri dönmüş oldu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı