SEYYAR OKULLAR Yeni teknolojiler eğitime farklı bakış açıları getirebilir mi

Prof. Dr. Hüseyin Torosİstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi

İletişim teknolojilerindeki hızla devam eden ilerlemeler, küresel bakış açılarımızı genişletirken, hayal dünyamızı zenginleştiriyor. İnsanlık büyük bir imtihanda. Buharın kullanımı ile başlayan emek yoğun işlerin, sürekli tekrarlayan süreçlerin, elektrik-elektronik ve bilişim teknolojileri sayesinde robotlara yaptırılması ile insanların daha az zamanda daha çok işler yapması her şeyi altüst etmeye başladı. Örneğin yapılan bir araştırma ve geliştirme projesi ile yüzlerce mühendisin yapacağı işler geliştirilen bir algoritma ve kodlama ile bilgisayarlara yaptırılabilmektedir. Bununla birlikte, yüz yıllar boyu oluşmuş olan geleneklerin, göreneklerin ve bakış açılarının hızlı değişimi, toplumlarda büyük problemleri de beraberinde getiriyor. Toplumların sürdürülebilirliği ve güvenliği için hem teknolojilerden faydalanmaları ve hem de sahip oldukları millî, manevi, kültürel değerleri devam ettirmeleri gerekiyor.

Eskiden çocukların bilgiye ulaşması için öğretmenler son derece etken konumda idiler. Günümüzde ise internet ve cep telefonunun olması durumunda öğrenciler istedikleri bilgiye istedikleri an ulaşma imkânlarına sahipler. Öğretmenler bilgi aktarmaktan daha ziyade rol modelliği ve takım liderliği gibi farklı görevleri ile ön plana çıkmaktadır. Öğrenciler, öğretmenlerin öncülüğünde küresel bakış açısı ile toplumların maddi ve manevi değerlerini özümsemekte ve iyi bir insan olmaları tüm kesimler tarafından arzu edilmektedir. Her ne kadar çocuklarımız bilgiye zaman ve mekân kısıtlaması olmadan ulaşabilseler de mutlu toplumların temellerinin oluşturmaları için okullara etkin görevler düşmektedir.

EĞİTİMDE FARKLI HAYALLER

Baş döndürücü değişimlere rağmen insanlığın sürdürülebilirliği ve güvenliği için eğitimde süreklilik ile disiplin hâlâ ön planda yer almaktadır. Globalleşme ile birlikte eğitimde farklı bakış açılarının hayal edilmesi, plan ve programlarının hazırlanması araştırılmalıdır. Atalarımız insanlığa örnek davranışlar sergilediler. Bizlerin de bilimde, sanatta, teknolojide ve huzurlu toplumların oluşmasında bütün insanlığa örnek olacak yeni neslin yetiştirilmesinde bugünden çok farklı araştırmalar ile icraatlar yapmanın yollarını aramamız kaçınılmazdır. Önümüzdeki 10, 20, hatta 50 yıl sonrasına hazırlık için hayal dünyamızı zorlamamız son derece önemlidir. Gençlerin hedefinin olması, hedeflerine inanmaları ve bunun için çalışmaları başarıyı getirecektir. Türkiye, genç bir nüfusa sahiptir. Eğer gençlerimizi heveslendirebilirsek ülkemiz yarınlarda, bilim ve teknoloji dünyasında ön sıralarda olacaktır. Türkiye sahip olduğu değerleri ile sadece başarıyı değil aynı zamanda insanlığını huzuru yakalamalarında da öncü olacaktır. Çocuklarımızın eğitim sürecinin olgunlaşması için yeni bakış açılarından birisi de "seyyar okullar" olarak yakın gelecekte karşımıza çıkabilir. 1990'lı yıllarda ön planda olan sahil turizmi, 2000'li yıllarda sağlık turizmi ile zenginleştirmiştir. Sağlık turizmi katma değeri yüksek olan bir iştir. Ülkemiz sahip olduğu konum, insan kaynağı vs. yönüyle 2030'larda eğitim turizm merkezi hâline gelebilir. Eğitim turizminde sadece hizmet etmeyip tam da insanlığın ihtiyaç duyduğu bir zamanda insanlığın huzuru için sahip olduğumuz Ahilik kültürünü de aktarmış olacağız. "Ben" değil, "biz" kültürünü aktarmış olacağız. Eğitim turizminin tadına varan yatırımcılar için artık sahil turizmi bitecektir.

ÇOK OKUYAN DEĞİL, ÇOK GEZEN...