'Üçüncü İntifada' ve canlı izlenen ölümler

"İsrailoğulları, Tanrı'nın kendilerine vadettiğine inandıkları topraklarda iki bin yıl önce kurdukları Bar Kohba'dan sonraki ilk devletlerinin kuruluşunu, 14 Mayıs 1948'de Siyonist lider David Ben-Gurion vasıtasıyla ilan ettiler.
Bar Kohba, M. S. 132'de Roma'ya karşı başlatılan bir isyan sonucu kurulmuş, lakin ancak üç yıl yaşayabilmiş bir kabile devletiydi. Ömrü, ortalama bir insan ömründen kısa olan; kelimenin hem literal, hem de mecazi manasıyla 'modern' İsrail'in de kabile devleti görüntüsünün ötesine geçtiği pek söylenemez. Zira İsrail, ırk ve dine dayalı anakronik bir ulus devlet projesini -belki zamanla gücü yeterse makro ölçekte uygulamaya koyacağı- 'mikro emperyalist' politikalarla hayata geçirmeye çalışıyor."
Yukarıdaki satırlar, bu köşede 13 Temmuz 2014 günü yayınlanan 'Ölümlerin canlı izlendiği şehir: Gazze' başlıklı yazımdan. O günden bu yana Gazze'de değişen bir şey yok. Daha doğrusu; aradan geçen dokuz yılda -geçici ateşkesler hesaba katılmazsa- Gazze, çatışmalardan kalıcı olarak arındırılamadı ve İsrail ablukası nedeniyle açık hava hapishanesi olma özelliğini ziyadesiyle koruyor.
İmdi... Hamas, 7 Ekim sabah saat 07:30 sularında, tam da Yom Kippur Savaşı'nın yıldönümünden bir gün sonra İsrail'e büyük bir saldırı başlattı. 'Aksa Tufanı' adı verilen operasyon o derece kapsamlıydı ki, gözü açıklığıyla meşhur İsrail gizli servisi Mossad tarafından önceden haber alınmamış olması pek ihtimal dâhilinde değildi. Bir defa Hamas'ın; saldırmak için 7 Ekim'i seçmesinin taktiksel sebebi, İsrail'de dokuz aydır süren siyasi istikrarsızlıktı. Öte yandan Mayıs 2023'ten beri bölgede silahlar susmuştu. Ama altı aydır 'Meksika Açmazı' ile eller tetikteydi. Meksika Açmazı; İyi Kötü Çirkin filminin final sahnesindeki gibi -daha önce yazı konusu da yapmıştım- iki veya ikiden fazla kişinin birbirine karşılıklı olarak silah çektiği paradoksu anlatmak için kullanılıyor.
BU İNTİFADA 'OFANSİF' NİTELİKLİ
Bu çatışmada ABD, NATO, AB komple İsrail'in yanında; Türkiye ve Rusya 'itidal' çağrısı yapıyor. Daha önemlisi Filistin devletinin kurulduğu ve Doğu Kudüs'ün Filistin'e verildiği bir uzlaşıyı, çözümü salık veriyorlar. Ne var ki Orta Doğu'nun, ömrü; ortalama bir insan ömrüne ancak erişmiş 75 yıllık İsrail devletinin mecbur kalmadıkça bu tür çözümlere yanaşmayacağı izahtan vareste.
Yazının başlığına koydum, ama Hamas'ın saldırısını 'Üçüncü İntifada' olarak nitelendirmek için erken olduğunu düşünebilirsiniz. Çatışmanın siyasi sonuçlarını görmek için zaman gerekecek. 1987-1993 Birinci, 2000- 2005 İkinci İntifada idi. Eğer bu da bir intifada olarak isimlendirilirse bu seferkinin öncekilere göre ofansif olduğu da not düşülmeli.
Zaten İsrail Savunma Bakanlığı da Hamas'ın operasyonunun en büyük saldırı olduğunu ikrar etti. Dokuz aydır koltuğu sallanan Benjamin Netenyahu "Hamas eşi benzeri görülmemiş bir bedel ödeyecek" dedi. Ondan sonra kadın çocuk, yaşlı demeden sivil öldürmeye başladılar. Ki zaten hep yaptıkları bu.
Hamas da, İsrailli esirleri Gazze'ye yoğun hava saldırısı olacağını bildiği için Gazze'ye götürmüştü.