Yeni teşvik gençlere istihdam kapısı açsın!

Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından deklare edilen "İşe İlk Adım Programı" adı altındaki uygulamayla 18-25 yaş aralığındaki gençlerimizin istihdama daha erken ve daha kolay katılmaları amacıyla yeni bir teşvik uygulamasına geçileceği müjdesi verilmiştir.

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre daha önce sigortalı olarak çalışmamış 18-25 yaş aralığındaki gençlerin özel sektöre ait işyerlerinde işe alınmaları halinde 6 aylık süre zarfındaki asgari ücrete kadar olan ücret ve sigorta prim maliyetleri işsizlik sigortası fonundan karşılanacak.

Bu uygulamaya yaklaşık 216 milyarlık bütçenin ayrıldığı dikkate alındığında, bütçenin kullanılmasının ardından muhtemelen uygulamaya son verilecektir. Bu anlamda bütçenin etkin ve verimli bir şekilde kullanılması noktasında, evvelce yapılan hataların hiç değilse bu teşvikte yinelenmemesi önemli.

Uygulama bir an evvel devreye alınmalı.

Programın kamuoyuna açıklandığı 6 Ocak 2026 tarihinden sonra genç işçi istihdamına ihtiyacı olan işverenlerin bir kısmı maalesef ki bu teşvikin uygulamaya alınmasını bekliyor.

Haliyle uygulamanın yürürlük tarihinden önce işe alınacak gençlerden dolayı bu teşvikten yararlanamayacak olan işverenlerin kimisi bu gençleri işe almak için ya uygulamanın başlatılmasını bekliyor ya da bu gençleri uygulamanın yürürlüğe gireceği tarihe kadar sigortasız olarak çalıştırıyor.

O açıdan uygulamanın bir an evvel başlatılması şart.

İşverenlerin kan ve kayın hısımlarına bu teşvik verilmemeli.

Evvelce uygulamaya alınan ve özellikle sigorta prim maliyetlerinin tamamının fondan karşılandığı teşvikler ile ücret desteğinin verildiği teşviklerde, işverenlerin bir kısmının kendi yakınlarını işe alarak bu desteklerden yararlandıkları, çalışma hayatının içinde olan herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

Ve ne yazık ki kendi yakınlarını bu teşviklerden yararlandırmak amacıyla işe alan işverenlerin çoğu da bu kişileri fiilen çalıştırmaktan ziyade sosyal güvenlik sistemine herhangi bir maliyet olmaksızın dahil etme ve üstüne bir de ücret desteği kadar aileye gelir kazandırma amacını gütmüştür.

Hatırlayın, kamuoyuna "Bir Senden Bir Benden Teşviki" olarak lanse edilen ve 4447 sayılı Kanununa 2018 yılında ilave edilen geçici 20. madde ile imalat sektöründe faaliyet gösterip, ortalama çalışan sayısı 1 ila 3 arasında olan ve ustalık belgesine sahip olan işyerlerinde, yeni işe alınan 18-25 yaş aralığındaki gençlerin sigorta primleri ile günlük 53,44 TL tutarındaki ücreti, iki ayda bir işsizlik sigortası fonundan karşılanmıştı.

Bir Senden Bir Benden Teşvikinde her ne kadar işyerleri yönünden aranılan şartlar nedeniyle kapsama giren işyeri sayısı sınırlı olsa da teşvikten yararlanılacak sigortalıların işverenlerin birinci dereceye kadar kan veya kayın hısmı ya da eşi olmama şartından dolayı bu teşvikten yararlanan işveren sayısı tabir caiz ise üçü beşi geçmemişti.

İşin özü "İşe İlk Adım Programı" uygulamasıyla verilecek destek için ayrılan kaynağın sınırlı olduğu dikkate alındığında, mümkün olduğunca daha fazla gencimizin muvazaaya neden olmayacak şekilde istihdama katılabilmesi için gerçek kişi işverenler ile tüzel kişi işyeri yetkililerinin hiç değilse birinci dereceye kadar olan kan veya kayın hısımları ile eşleri bu destek dışında tutulmalıdır.

İstihdam garantisi şartı neden aranılmıyor

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre yeni işe alınacak gençler için 6 aylık süre zarfında desteklerden yararlanıldıktan sonra istihdam garantisi şartı aranılmayacak. Dolayısıyla 6 ay boyunca destekten yararlanılan genç arkadaşımızın 6 ay sonrasında işten çıkartılması halinde destekten usulüne uygun yararlanılmış sayılacak.