İşyeri bildirgesinde tereddüt edilen hususlar
Sosyal güvenlik mevzuatına göre işyerinde hizmet akdine tabi sigortalı çalıştırılmaya başlanılacak olması halinde, en geç sigortalı çalıştırılmaya başlanılan tarih itibariyle e-Devlet uygulamaları üzerinden işyeri bildirgesi düzenleyerek ilgili sosyal güvenlik merkezine gönderilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, şirket kuruluşu sırasında ticaret sicil memurluğuna yapılan bildirim SGK'ya da yapılmış sayıldığından, şirket kuruluşu sonrası sigortalı çalıştırsın veya çalıştırmasın yeni kurulan her şirket adına 10/3/2018 tarihinden itibaren SGK nezdinde otomatik işyeri dosyası tescil edilmektedir. Haliyle şirket kuruluşu sonrasında otomatik olarak SGK işyeri dosyası tescil edilen şirketlerin merkez adreslerinde sigortalı çalıştırmaya başlayacak olmaları halinde ayrıca işyeri bildirgesi düzenlemeksizin bu adreste çalışacak sigortalıların SGK bildirimlerini otomatik tescil edilen işyeri dosyasından yapmaları mümkün bulunmaktadır.
Bu şirketlerin merkez adresi dışındaki şubelerde sigortalı istihdam edeceği durumlarda ise en geç sigortalı çalıştırmaya başlanılacak tarih itibariyle düzenleyecekleri işyeri bildirgesini e-Devlet uygulamaları üzerinden SGK'ya göndermeleri icap etmektedir.
İşyeri bildirgesinde beyan edilen çalışmaya başlayacak sigortalı sayısının altında veya üzerinde işçi alınması sorun oluşturur mu
İşyeri bildirgesinin düzenlenmesi aşamasında "Çalışmaya Başlayacak Sigortalı Sayısı" alanına sıfırdan büyük bir sayının yazılması zorunludur. "Çalışmaya Başlayacak Sigortalı Sayısı" alanına 1 yazılmasına rağmen 1'den fazla sigortalının işe başlatılması veya ilerleyen tarihlerde ikinci, üçüncü veya daha fazla sigortalının işe alınması herhangi bir sorun yaşanmasına neden olmayacaktır.
İşyeri bildirgesinde beyan edilen çalışmaya başlayacak sigortalı sayısından daha az sayıda sigortalının işe alınması durumunda da konuya ilişkin ihbar veya şikâyet olmaması halinde herhangi bir işlem yapılmamaktadır.
İlk defa tescil edilen işyerlerinde işe giriş bildirgelerinin verilmesi için öngörülen bir aylık istisnai süre yalnızca tescil tarihi itibariyle işe alınan sigortalılar için mi geçerli, yoksa bir aylık süre içinde alınan tüm sigortalılar için de geçerli midir
İlk defa tescil edilen işyerlerinde tescil tarihinden itibaren bir aylık süre içinde işe alınan sigortalılara ait işe giriş bildirgelerinin tescil tarihini izleyen bir aylık süre içinde verilmesi mümkündür.
Bu istisnai süre yalnızca ilk defa sigortalı çalıştırılmaya başlanılacak tarih itibariyle işe alınan sigortalılar için geçerli olmayıp, ilk defa sigortalı çalıştırılmaya başlanılacak tarihten itibaren bir ay içinde işe alınan sigortalıların tümü için geçerlidir.
İşyeri bildirgesi düzenlenerek işyeri dosyası tescil edilmesine rağmen sigortalı alımı yapılmadığı takdirde işyeri dosyası iptal edilebilir mi
İşyeri bildirgesi verilerek işyeri dosyası tescil edilmesine rağmen, SGK'ya işe giriş bildirgesi verilmemesi, başka bir ifadeyle 4/a kapsamında sigortalı çalıştırılmaması halinde konuya ilişkin ihbar veya şikâyet olmaması kaydıyla işverenin ilgili sosyal güvenlik merkezine yazılı olarak müracaat etmesi durumunda işyeri dosyası işlemden kaldırılmaktadır.
İşyeri tescil işleminin yapılmasının ardından Ulusal Adres veri tabanında kayıtlı adresin girilmesi zorunlu mu
İşyeri tescil işlemleri yapılıp e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresi alındıktan sonra Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi gönderilebilmek için işyerinin Ulusal Adres Veri Tabanında kayıtlı adres bilgilerinin e-Devlet uygulamalarında yer alan "İşyeri UAVT Adres Giriş" seçeneği vasıtasıyla sisteme girilmesi, adres bilgilerine ulaşılamaması halinde "Adres Bilgilerine Ulaşılamamıştır." kutucuğunun işaretlenmesi gerekir.
Daha önce işyeri dosyası tescil etmiş işverenler aynı adreste yeniden sigortalı çalıştırmaya başladıklarında, tekrar işyeri bildirgesi düzenlemelerine gerek var mı